Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone MaatalousKonemessut tarjoaa kasvutarinoita, ohjelman pääteemat julkaistu
Uutinen

MaatalousKonemessut tarjoaa kasvutarinoita, ohjelman pääteemat julkaistu

Helsingin MaatalousKonemessut järjestetään nyt kolmatta kertaa torstaista lauantaihin 17. – 19.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa kollegat kohtaavat ja oman tilan asioiden kehitys hyppää uudelle tasolle. Teemoina tapahtuman ohjelmassa ovat kotimainen ruoka, maatalouden rakennekehitys ja kasvamisen mahdollisuudet, tilan talouden kestävyys ja kasvu, kestävyys ja vastuullisuus, tekoälyn hyödyntäminen, EU ja innovaatiot. Tänä vuonna messuilla kuullaan myös päivittäin ajankohtaiset pääpuheenvuorot.

MaatalousKonemessut on Suomen suurin sisätiloissa järjestettävä alan messutapahtuma. Helsingin Messukeskuksen alakerran kaikki hallit täyttyvät koneista, laitteista, tuotantopanoksista ja palveluita maa- ja metsätalouden sekä ulkoalueiden hoidon tarpeisiin tarjoavista yrityksistä. Messuilla ovat vahvasti esillä karjatalous, kasvinviljely, maatalouskoneet, metsätalous, ulkoalueiden hoito ja urakointi sekä palvelut ja tietotekniikka. Mukana on yli 350 yritystä. MaatalousKonemessuilla on paljon koneita, mutta erityisesti tapahtuma tarjoaa tukea maa- ja metsätalousalan ammattilaisten liiketoiminnan kehittämiseen.

Kiinnostavia puheenvuoroja pääpuhujilta

Kasvu-lavalla kuullaan jokaisena päivänä pääpuhujan puheenvuoro. Yksi pääpuhujista on Silage Solutions Ltd:n johtaja, mikrobiologian tohtori David Davies, joka tulee puhumaan nurmirehun laadun arvosta. Toinen vahvistunut pääpuhuja Green Growth -yhtiön perustaja Alfiya Kayumova. Puhujat ja puheenvuorojen sisällöt vahvistuvat alkusyksystä.

Seitsemän pääteemaa ja useita täsmäaiheita

  1. Kotimainen ruoka ja tulevaisuus on esillä ruokaketjun päättäjien keskustelussa. Suuntana on kasvuala, sillä tulevaisuudessa suomalainen maaseutu ruokkii viiden miljoonan ihmisen sijaan 30 miljoonaa ihmistä. Miten tämä rakennettaan ja miten vientiin saadaan vauhtia.
  2. Maatalouden rakennekehitys ja murroskohdassa kasvamisen mahdollisuudet: Miten ala kehittyy 2030 mennessä ja miten kehitys vaikuttaa konekantaan ja käytännönasioihin? Miten polarisaatio ehkäistään?
  3. Tilan talouden kestävyyttä ja kasvua käydään läpi yrittäjien näkökulmasta. Mitä tilat tekevät ja miten varautuvat tulevaan? Miten taksonomia vaikuttaa? 
  4. Kestävyys ja vastuullisuus mahdollistavat kasvun. Ilmastonmuutos ja miten siihen vaikutetaan käytännössä, yrittäjien hyvinvointi, luonnonmonimuotoisuus, metaanikäyttöiset traktorit sekä biokaasulaitokset.
  5. Tekoälyn hyödyntämistä tuodaan esille jokaisena messupäivänä. Tekoäly on mukana kasvinsuojelussa, droneissa, täsmäviljelyssä, automaatio-ohjauksessa ja konenäössä sekä navettapuolen sovelluksissa.
  6. EU ja suomalaisten mahdollisuudet vaikuttaa. Mitä kaikkea EU tarkoittaa maa- ja metsätalouselinkeinolle vastuullisuuden, metsäkatoasetuksen, ennallistamisen ja uuden CAP:n näkökulmista.
  7. Innovaatiot ovat esillä muun muassa Tuottajalle kiitos -stipendin saaneiden, Agri-INNO-palkinnosta pitchaavien kautta.

Täsmäaiheina MaatalousKonemessujen ohjemassa nousevat muun muassa sukupolvenvaihdoksen kokemukset, yhtiöittäminen, maatalous ja media, maan kasvukunto, öljykasvien viljelyvarmuus, eläintautiriskit ja osaamisen kehittäminen.

Metsätilojen ja talousmetsän kehittäminen tähtäimessä

Metsälehti-lavalla kuullaan metsäalan markkinanäkymistä, Metka-tuesta, metsän uusista omistusmuodoista, luonnon monimuotoisuudesta ja metsän luontoarvoista, metsätuhoista ja niiden torjunnasta sekä metsiä koskevaa EU-asiaa sekä teiden vaikutusta metsiin. Metsälehti-lavan ohjelma julkaistaan elokuussa.

Suomi tarvitsee suomalaista maaseutua

Kotimaisen maatalouden tärkeys korostuu aina vain vahvemmin. Suomi tarvitsee suomalaista maaseutua ja alan yritykset tarvitsevat koneita ja tietoa liiketoimintansa kehittämiseen. ProAgria rakentaa MaatalousKonemessujen kiinnostavaa ja lisäarvoa tuottavaa ohjelmaa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Taustatahoja on kymmeniä ja ohjelmasta tulee tänäkin vuonna erittäin monipuolinen. Kasvutarinat kulkevat ohjelmassa punaisena lankana ja kaikki ohjema synnyttää ajatuksia, miten juuri tämän aiheen kautta voidaan löytää kasvua liiketoiminnalle. Ohjelma sisältää paneeleja, haastatteluja, vuoropuheluja ja esityksiä. MaatalousKonemessujen koko ohjelma julkaistaan elo-syyskuussa.

”Haluamme tarjota ohjemassa viljelijälle merkityksellistä sisältöä ja tietoa asioista, joihin viljelijät voivat itse vaikuttaa. Maatalous-lavan nimi onkin tänä vuonna Kasvu-lava. Haluamme tuoda esille myös sitä tärkeää työtä, mitä kaikki viljelijät tekevät suomalaisen ruokatuotannon eteen. Lisäksi tarjoamme verkostoitumistilaisuuksia erityisesti nuorille viljelijöille. Onnistunut vuorovaikutus kävijöiden kanssa on tavoitteemme”, kertoo Suvi Anttila ProAgriasta. ”Haluamme nostaa esille nuoria viljelijöitä, sukupolvenvaihdoksen tehneitä, onnistumistarinoita ja positiivisuutta. Alan vetovoiman kasvattaminen on tärkeää.”

Paljon koneita ja liiketoimintaa kehittäviä palveluja

MaatalousKonemessut on Suomen suurin sisätiloissa järjestettävä maa- ja metsätalousalan messutapahtuma, jossa esitellään koneita, laitteita, tuotantopanoksia ja palveluita maa- ja metsätalouden sekä ulkoalueiden hoidon tarpeisiin. Tapahtuman kävijöitä ovat maa- ja metsätilojensa liiketoimintaa aktiivisesti kehittävät ja niihin investoivat alan ammattilaiset kaikkialta Suomesta ja lähialueilta.

Helsingin Messukeskus (Suomen Messut Oyj) järjestää MaatalousKonemessut yhteistyökumppaneinaan AGCO Suomi, Agritek, Hankkija, Lantmännen Agro, NHK-keskus, ProAgria ja Turun Konekeskus. Tapahtuman ohjelman tuottaa ProAgria alan merkittävimpien järjestöjen ja toimijoiden kanssa.  MaatalousKonemessut 2024 järjestetään 17. – 19.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa.

www.maatalouskonemessut.fi
#maatalouskonemessut

Lisätietoja: viestinnän asiantuntija Teija Armanto, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
konseptikehittäjä Leo Potkonen, puh. 045 665 8577, leo.potkonen@messukeskus.com
Yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtajaSuvi Anttila, puh. 040 560 8551, suvi.anttila@proagria.fi

Kuvia MaatalousKonemessuilta www.mediabank.messukeskus.com

Lue lisää