Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Kevät alkaa Kevätmessuilla torstaina – tuoreen tutkimuksen mukaan omavaraisuus ja luonnonmukaisuus puutarhanhoidossa kiinnostavat
Uutinen

Kevät alkaa Kevätmessuilla torstaina – tuoreen tutkimuksen mukaan omavaraisuus ja luonnonmukaisuus puutarhanhoidossa kiinnostavat

Kevätmessuilla juhlistetaan kulman takana kurkistavaa kevättä torstaista sunnuntaihin. Suomen suurin puutarhanhoidon, rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen tapahtumakokonaisuus tuo yhteen yli 500 yritystä ja kaiken kevätkauteen kuuluvan Helsingin Messukeskukseen 21.24.3.2024. Pian alkavaa golfkautta juhlistava Golfmessut täydentää kokonaisuuden. 

Puutarhanhoito on yksi suomalaisten suosituimpia vapaa-ajan harrastuksia. Kantar TNS Agrin toteuttaman Kotipuutarha-tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisia pitää sitä itselleen tärkeänä ja 75 prosentille puutarhanhoito on viikoittaista puuhaa kotipihoilla, mökeillä, terasseilla ja parvekkeilla. 

Tutkimuksen mukaan puutarhakaupassa saavutettiin vuonna 2023 kaikkien aikojen euromääräinen ennätys. Erityisen hyvin kaupaksi kävivät esimerkiksi kasvien taimet, kompostorit ja puutarhatyökalut. Kotitalouden vuosittainen keskiostos oli 351 euroa ja puutarhakaupan arvo 699 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi suomalaiset käyttivät piharakentamiseen, kuten piharakennuksiin ja terasseihin, 707 miljoonaa euroa.  

”Suomalaisten kiinnostus puutarhaharrastamiseen nousi ennätyskorkealle koronavuosina 2020 ja 2021. Kiinnostus on näistä vuosista hiukan vaimentunut, mutta on edelleen korkealla. Nyt erityisesti nuoret ja kaupunkilaiset harrastajat arvostavat omavaraisuutta ja luonnonmukaisuutta puutarhan hoidossa”, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo.  

Mukana yli 500 yritystä ja omien alojensa asiantuntijat

Kevätpäiväntasauksen jälkeen torstaina alkavilla Kevätmessuilla kuullaan alan ajankohtaisista ilmiöistä, tutustutaan tuotteisiin, uutuuksiin ja kaikkeen kiinnostavaan mitä puutarhanhoidossa, mökkeilyssä, remontoinnissa, rakentamisessa ja asumisessa juuri nyt tapahtuu. Mukana ovat yli 500 yritystä ja omien alojensa asiantuntijat. Esittelyssä on kaikki mitä uuteen kauteen tarvitaan: puutarhanhoidosta koneisiin, remontoinnista mökkeilyyn sisustukseen ja tontteihin.  

Tapahtumassa on myös esillä runsas kokonaisuus piharakennusten, saunojen, mökkien ja huvimajojen tarjoajia. Tontteja myyvistä kunnista ja kaupungeista mukana ovat muun muassa Hausjärvi, Hirvensalmi, Juva, Karkkila, Kokkola, Kouvola, Sysmä, Vihti ja Etelä-Karjala. 

Poimintoja ohjelmasta:  

  • Vuoden mökkiläinen 2024 – Kevätlavalla torstaina 21.3. klo 11.30
  • Suomen Vapaa-ajan asukkaiden liitto ja Messukeskus ovat nimenneet vuoden 2024 mökkiläiseksi viestintäyrittäjä Inna-Pirjetta Lahden. Tunnustus annetaan vuosittain henkilölle, joka osaltaan edistää mökkeilyä sekä mökkikuntansa toimintaa.  
  • 6 ideaa viihtyisään ja persoonalliseen pihaan – Kevätlavalla torstaina 21.3. klo 12
  • Kevätmessujen uuden Ideapihat-alueen suunnitellut maisemasuunnittelija ja hortonomi Minna Harju kertoo vinkit ja ideat kuuteen erilaiseen pihaan.
  • Mökkirannan hoito – Kevätlavalla torstaina 21.3. klo 13.30
  • Onko mökkirannan riesana ruovikko tai kutsumattomana vieraana saapuva sinilevä? Miten rantaa voi kunnostaa ja hoitaa siten, ettei luonnonkirjo vaarannu? Vesistösäätiön asiantuntijat antavat neuvoja mökkirannan hoitoon.
  • Kasvata syötävää omalla pihalla ja parvekkeella – Puutarhalavalla torstaina 21.3. / perjantaina 22.3. / lauantaina 23.3. klo 13.30
  • Omalla pihalla ja parvekkeella voi kasvattaa vaikka mitä syötävää. Tomaattien, ämpäriperunoiden ja yrttien kasvattaminen on helppoa, kunhan muistaa muutaman perusasian. Kekkilän asiantuntijat antavat vinkkejä pienemmän mittakaavan viljelyyn.
  • Saunan terveyshyödyt – Kevätlavalla torstaina 21.3. klo 14
  • Mitä roolia lämpöshokkiproteiinit tai dynorfiinit näyttelevät saunomisen terveysvaikutuksissa? Kuinka usein ja kauan olisi hyvä saunoa? Hyvinvointi- ja ravintoasiantuntija, tietokirjailija Jaakko Halmetojan luento sukeltaa pintaa syvemmälle saunomisen monipuolisiin hyötyihin, fysiologisiin vaikutuksiin ja uusimpiin löydöksiin aiheen tutkimuksen tiimoilta.
  • Miten säästää energiaa oikeanlaisella aurinkosuojauksella? – Trendilavalla torstaina 21.3. klo 14.30
  • Oikein valitut aurinkosuojat voivat auttaa säilyttämään lämmön talvella ja pitämään tilan viileänä kesällä. Ihanin Oy:n Pasi Keskitalo antaa neuvoja ja vinkkejä, jotka auttavat tekemään tietoisempia valintoja aurinkosuojauksen suhteen kodin energiatehokkuuden parantamiseksi.
  • 10 tutkittua terveyshyötyä puutarhasta ja luonnosta – Puutarhalavalla torstaina 21.3. klo 14.30
  • Puutarhanhoitoa on käytetty hyvinvoinnin tukemiseen jo toista tuhatta vuotta. Mutta mitä nykytutkimus sanoo luonnon terveyshyödyistä ja miten niitä voi hyödyntää arjessa? Juuri ilmestyneiden Kasvun vuosi- ja Kasvun tarina -kirjojen kirjoittaja ja harrastajapuutarhuri Maaretta Tukiainen kertoo kaikesta tästä puheenvuorossaan.
  • Älykkäät akkuratkaisut kotiin – aina edullisin energia käytössäsi! –Kevätlavalla perjantaina 22.3. klo 12.30
  • Pelkät aurinkopaneelit eivät riitä. Akustolla saat hyötyä kesällä ja talvella. Tärkeää on ajoittaa sähkön kulutus oikein. Pohjana on älykäs ohjelmisto, joka ajoittaa kulutuksen edullisille tunneille. Uuden suomalaisen akkutekniikka-alan yrityksen Rebelvoltin myyntijohtaja Leo Vuorio kertoo kiinteistöjen akuista. Rebelvolt pyörittää omaa osastoaan Kevätmessuilla vain omalla akkuvaraajalla, eikä tarvitse lainkaan sähköä.
  • Mökkiläisen hiilijalanjälki – uudella laskurilla oma hiilijalanjälki tutuksi – Kevätlavalla perjantaina 22.3. klo 13
  • Uudesta mökkiläisten hiilijalanjälkilaskurista kertovat Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAAL ry:n puheenjohtaja Tapio Tervo ja Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
  • Tuoksu- ja vastuullisuustrendit osana hyvinvointia Trendilavalla lauantaina 23.3. klo 14.30
  • Tuoksut vaikuttavat meihin monilla tavoin, ja aistilliset ja elämykselliset asiat syrjäyttävät kulutuskeskeistä elämää. Tuoksuista ja vastuullisuustrendeistä keskustelemassa tuoksutalo Seesin perustaja Elina Koivumaa ja sisustusstylisti, vastuullisuusvaikuttaja Susanna Vento.
  • Omakotiliiton EU-vaalipaneeli – Kevätlavalla lauantaina 23.3. klo 14.30
  • Keskustelussa pureudutaan puolueiden näkemyksiin siitä, mikä on EU:n vaikutus Suomen asumisen sääntelyyn ja mitä on hyvä ohjata EU-tasolta. Kallistavatko sääntely ja energiatehokkuusvaatimukset rakentamisen ja remontoinnin, ja miten tämän kanssa tasapainoillaan? Keskustelemassa mm. Eero Heinäluoma (sd) ja Sirpa Pietikäinen (kok), paneelin juontaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
  • Robottiruohonleikkuri omalle pihalle, mitä on hyvä ottaa huomioon? – Kevätlavalla lauantaina 23.3. klo 15.30
  • Robottiruohonleikkuri löytyy tulevanakin kesänä yhä useammalta pihalta. Husqvarnan Hanna Rämö kertoo millaiseen pihaan robottiruohonleikkuri sopii, miten se toimii ja mitä hankinnassa kannattaa ottaa huomioon.  

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:  

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, p. 040 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com 

Aukioloajat: to–pe 10–18, su 10–17 

Akkreditoituminen: https://messukeskus.com/akkreditointi/ 

Tapahtumakuvat:https://mediabank.messukeskus.com/ 

Kevätmessut 2024 järjestetään 21.–24.3.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Kokonaisuudessa ovat mukana Kevätpuutarha-, Asu & Remontoi-, Oma Mökki-, Sisusta- ja Lähiruoka & luomu -tapahtumat sekä samanaikaisesti järjestettävät Golfmessut. | www.kevatmessut.fi| @kevatmessut_official | #kevätmessut2024 

Lue lisää