Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Helsingin Kirjamessujen 2024 teemana on tulevaisuus
Uutinen

Helsingin Kirjamessujen 2024 teemana on tulevaisuus

Helsingin Kirjamessujen 2024 teemana on tulevaisuus. "Kirjallisuuden keinoin kuvitellaan vaihtoehtoisia maailmoja, luodaan utopioita ja dystopioita. Helsingin Kirjamessut nostaa esiin kirjailijan kyvyn nähdä huomiseen ja lukijan mahdollisuuden uskoa toisenlaiseen tulevaisuuteen", toteaa Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield. "Teemana tulevaisuus pitää sisällään toivon, jota kirjallisuus voi luoda, ja muutoksen, jonka se voi herättää.”

Helsingin Kirjamessut 2024 järjestetään torstaista sunnuntaihin 24.–27.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Edellisten vuosien teemat ovat olleet hyvin yhteiskunnallisia: Debatti ja Valta kutsuivat vakaviin keskusteluihin.

”Vuoden 2024 teema syntyi keskusteluista, joita olen kuunnellut. Esimerkiksi kirjasomen aktiiviset lukijat keskustelivat viime vuoden messujen aikaan koskettavasti siitä, miten kirjallisuus luo toivoa, ja miten kirjallisuudesta puhuttaessa olisi tärkeää antaa tilaa toiveikkuudelle ja innostukselle", kertoo Blåfield. "Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta George Orwellin vuodesta 1984. Syntyi ajatus, että voisimme tutkia tämän vuoden kirjamessuilla tulevaisuutta vähän laajemmin. Teema antaa mahdollisuuden keskustella myös lukemisen ja kirjallisuuden tulevaisuudesta, ja esimerkiksi nuorten lukemisen merkityksestä", jatkaa Blåfield. Hän toimii Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajana nyt kolmatta vuotta.

Tänäkin vuonna teemasta tuotetaan Senaatintori-lavalle Helsingin Kirjamessuille keskustelusarja. Teema näkyy myös lasten alueella, jonka teemana on tänä vuonna avaruus.

Helsingin Kirjamessujen visuaalinen ilme jatkaa suunnittelija Tero Ahosen sarjaa. Ahonen on vuosittain tehnyt kirjamessuille oman teemaan liittyvän visuaalisen ilmeen. Tulevaisuus-teemassa kirjan sisään rajautuvalla sinisellä taivaalla näkyy tähtiä ja digitaalisissa liikkuvissa kuvissa voi nähdä myös tähdenlentoja. ”Uusi ilme kuvastaa myös tulevaisuus-teemamme toiveikkuutta: tähdenlennon nähdessään saa aina toivoa”, toteaa Blåfield.

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 24.–27.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Levymessut, Postimerkkimessut sekä Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään vuosittain yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Suomen suurin ruoka- ja juomatapahtuma Viini & Ruoka  järjestetään samaan aikaan Helsingin Kirjamessujen kanssa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Messukeskus ja Viinilehti. Viikonloppuna on lisäksi Lautasella-tapahtuma.

Lisätietoja:

Helsingin Kirjamessut viestintä: Teija Armanto, puh. 050 376 0804,

liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila, puh. 050 387 0024,

ohjelmajohtaja Ville Blåfield, puh. 050 310 3017, #kirjamessut #viiniruoka

fb  insta @helsinginkirjamessut

twitter @kirjamessutHKI

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta ja Viini & Ruoka -tapahtumasta http://mediabank.messukeskus.com :

Lue lisää