Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Yritykset kaipaavat leirinuotioita
Artikkeli

Lumia Ankkuri: Yritykset kaipaavat leirinuotioita

Messukeskuksessa eletään vuoden kiireisimpiä viikkoja tapahtumakorttelin muuntuessa milloin matkailijoiden paratiisiksi, milloin lukutoukkien aarreaitaksi tai teknologia-alan innovaatioiden näyttämöksi.

Tapahtuma-alan markkinajohtajalla on luja luotto tulevaisuuteen:

– Kohtaamismedialla on vahva ja kasvava paikkansa markkinointimixissä – onhan se ainutlaatuinen tapa tavoittaa yrityksen kuumin kohderyhmä kasvotusten, sanoo Messukeskuksen markkinointijohtaja Lumia Ankkuri

– Sirpaleisessa ajassamme yritykset kaipaavat leirinuotioita, joiden ympärille kokoontua yhteisten teemojen äärelle. Aidot kohtaamiset lisäävät luottamusta ja mahdollistavat vahvan dialogin ja tarinankerronnan. Se luo erinomaisen pohjan myös kaupanteolle. 

Globaalisti merkittävä ja vahvasti kasvava

Kohtaamismedia on kovassa nosteessa myös maailmanlaajuisesti: messuihin panostetaan globaalisti vuositasolla 25 miljardia euroa, ja se on mediana kokoluokaltaan ulkomainonnan ja radion tasolla. Trendi on myös vahvasti nousujohteinen.  

– Kaikki mittarit lupaavat kohtaamismedialle vahvaa jatkoa. Soisinkin, että myös Suomessa messut löytäisivät yhä useammin kiinteäksi osaksi markkinoinnin vuosisuunnittelua. Tapahtumat mahdollistavat näyttämön moninaisille luoville toteutuksille ja osallistumiselle voi asettaa moninaisia tavoitteita aina tunnettuuden kasvattamisesta lanseerauksiin, Ankkuri sanoo.

Messuihin tehdyt markkinointipanostukset uppoavat hedelmälliseen maahan siinäkin mielessä, että suomalaiset ovat todellista messukansaa: kuluttajat käyvät messuilla keskimäärin kahdesti vuodessa, ja vain 3 % suomalaisista 18–70-vuotiaista ei ole koskaan käynyt messuilla. (nSight1/2023)

Aktiivisesti huomattu

Yksi kohtaamismedian vahvuuksista on sen kyky luoda ilmiöitä. Tapahtuman aikaansaama noste ulottuu pitkälle ajalle ennen ja jälkeen tapahtuman.

–  Tapahtumat luovat ilmiöitä ja nostavat puheenaiheita niin perinteiseen mediaan kuin sosiaalisen median alustoillekin. Siten ei olekaan ihme, että tammikuussa myydään eniten matkoja ja lokakuussa kirjat nousevat koko valtakunnan huulille, Ankkuri sanoo. 

– Päivänselvää on myös se, että vaikuttava markkinointi edellyttää aktiivista huomaamista. Messuilla hukkakontaktien määrä on mitätön, tullaanhan tapahtumiin viettämään aikaa itselle tärkeän asian äärellä ja valmiina tulemaan kohdatuksi. Esimerkiksi Kirjamessuilla vietetty aika on keskimäärin viisi tuntia. Samalla kampanjaa kannattaa toki rakentaa tarinallisesti pitkälle ajalle ennen ja jälkeen tapahtuman. 

Kävijät ostoaikeissa

Tapahtumista haetaan muun muassa tietoa, inspiraatiota ja uutuuksia. Samalla kuluttajat ovat messuilla tutkitusti ostomoodissa; tutkimukset osoittavat, että messuilla käy ostoaktiivista väkeä, ja messukäynti korreloi ostamisen kanssa myös viiveellä. 

– Esimerkiksi messukäyntien ja matkatuotteiden myynnin välillä on vaikuttava korrelaatio; messukansa on ostanut vaikkapa hotellimajoituksia jopa enemmän kuin hyvätuloisin 10 % suomalaisista*. Ammattitapahtumat kokoavat puolestaan alansa päättäjät paikalle sankoin joukoin, Ankkuri kertoo. 

* Ostopulssi 4/2023

Tapahtumia markkinajohtajan otteella 

Markkinajohtajan asema tuo myös vastuuta tapahtuma-alan edelleen kehittämisestä. Viimeisimpänä Messukeskus on lähtenyt kehittämään ympärivuotista näkyvyyttä. 

– Kehitämme toimintaamme yhä vahvemmin kohti mallia, jossa tapahtumien kokoamat heimot ovat kuulolla läpi vuoden, Lumia Ankkuri kertoo.

– Myös vastuullisuuden kehittäminen näkyy toiminnassamme erittäin vahvasti. Katollamme toimii aurinkovoimala, ja olemme viimeisen vuosikymmenen aikana onnistuneet muun muassa puolittamaan vedenkulutuksemme. Kaikissa tiloissamme on kierrätysmahdollisuus ja 99 % Messukeskuksessa syntyvästä jätteestä menee hyötykäyttöön. Kokoustarjoiluissa suosimme luonnollisesti luomu- ja lähiruokaa.

Lue lisää