Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Habitare-suunnittelukilpailun finalistityöt on valittu
Uutinen

Habitare-suunnittelukilpailun finalistityöt on valittu

Suomen johtavan muotoilu- ja designtapahtuman Habitare-suunnittelukilpailun finalistityöt on valittu. Kilpailun teemana on ”tête-à-tête” – intiimi tapaaminen, tai keskustelu kahden henkilön, erityisesti ystävien, välillä. Kilpailun finaalin valittiin neljä ennakkoluulotonta työtä. Habitare-messut järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 11.-15.9.2019.

Tämänvuotisen Habitare-suunnittelukilpailun teema ”Tête-à-Tête” kutsui kilpailijat suunnittelemaan kahden ihmisen kohtaamiselle sopivan paikan, tilan tai kalusteen. Ensimmäisen vaiheen tuomaristo valitsi 40:sta kilpailuun lähetetystä ehdotuksesta finaaliin neljä työtä, jotka muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden. Finaaliin valitut työt ovat Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoiden suunnittelemia.

”Kilpailuun jätettiin yli 40 ehdotusta, joiden joukosta neljä ennakkoluulotonta ja keskenään hyvin erilaista ehdotusta erottui edukseen. Kilpailun lähtökohta on alusta alkaen ollut laatia sellainen suunnittelutehtävä, jonka puitteissa arkkitehtuuria, sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua sekä muotoilua opiskeleville nuorille on tilaisuus toteuttaa rohkeita ennakkoluulottomia ja taiteellisesti korkeatasoisia ratkaisuja. Kilpailu on tuonut julkisuutta nuorille suunnittelijoille ja tarjonnut vuosien varrella heille poikkeuksellisen mahdollisuuden tavata henkilökohtaisesti alansa kansallisia ja kansainvälisiä huipputekijöitä, kuten Alessandro Mendini, Jasper Morrison, ja Petra Blaisse”, kertoo ensimmäisen vaiheen tuomaristoon kuulunut Aalto-yliopiston yliopistonlehtori Martin Relander.

Päätuomarina Stefan Diez

Habitare-suunnittelukilpailun päätuomariksi on kutsuttu saksalainen muotoilija ja Diez Officen perustaja Stefan Diez. Hän on perustanut studionsa vuonna 2002 ja toiminut tämän jälkeen muun muassa teollisen muotoilun professorina University of Arts and Design Karlsruhessa (Saksa), sekä School of Industrial Designissa Lundissa (Ruotsi). Diez Office yhdistää käsillä tekemisen ja teknisen osaamisen ja tekee suunnitelmista totta yhdessä paikallisten käsityöläisten kanssa. Diez Office on suunnitellut palkittuja tuotteita yhteistyössä muun muassa Hayn, Rosenthalin ja Thonetin kanssa.

Habitare-suunnittelukilpailun finalistit vuonna 2019:

KAKSIN | Mira Järvinen

Kaksin asettuu vaatteen, taideteoksen ja sisustuselementin välimaastoon, ja vie matkalle lapsuuden muistoihin. Merinovillasta ja mohair-villasta neulotun työn puettava muoto tuo ihmisen lähelle toista ja tarjoaa suojan intiimeille keskusteluille, tarinoille ja salaisuuksille.

KEVEÄ | Eveliina Juuri ja Heikki Konu

Keveä on sääolosuhteita kestämään tehty julkitilakaluste, joka toimii levähdyskeitaana, jonka ääreen on helppo istuutua syömään. Symmetrinen kokonaisuus taivutetaan reikälevystä ja on keveän rakenteensa ansiosta helposti liikuteltavissa vaikkapa tapahtumiin.

GULF OF REED | Kadri Kallaste ja Pinja Koskelin

Gulf of Reedin taustalla inspiroi Suomenlahdelta tuttu järviruoko. Monipuolisesta ja luonnonmukaisesta materiaalista luotu Mobiuksen nauhaa mukaileva veistos tarjoaa mahdollisuuksia intiimeille keskusteluille ja olemiselle veistoksen eri pinnoilla ja tasoilla.

PALIKAT | Erik Lindahl

Suorakulmaisten särmiöiden muotoisista kappaleista koostuva asetelma leikittelee massoilla luoden minimalistisen levähdyspaikan ulkotiloihin. Teoksessa palikat loksahtavat paikoilleen, kun kappaleet tarvitsevat toisiaan muodostaakseen toimivan kokonaisuuden.

Ensimmäisen vaiheen tuomaristoon kuuluivat muotoilija, professori Ville Kokkonen (Aalto-yliopisto); luova johtaja Laura Sarvilinna (Habitare); arkkitehti, professori Pentti Kareoja (Aalto-yliopisto); sisustusarkkitehti ja yliopistonlehtori Martin Relander (Aalto-yliopisto).

Voittajatyö julkistetaan Habitaren avajaispäivänä. Habitare-suunnittelukilpailun voittaja saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron stipendin.

Lisätietoja:

Habitare, tiedottaja Eva Kiviranta, eva.kiviranta@messukeskus.com, p. 0407756609

Kuvat finalisteista Messukeskuksen materiaalipankista.

Habitare
Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 11.–15.9.2019. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren Kansainvälinen Ystävä vuonna 2019 on Alberto Alessi. Samaan aikaan Habitaren kanssa: Hifi. | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2019

Lue lisää