Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Kemian hyväksi -palkinto 2024 on myönnetty toimitusjohtaja, FT Mari Granströmille. Palkinto luovutettiin hänelle Kemian Päivien yhteydessä 10.4.2024 Helsingin Messukeskuksessa.
Uutinen

Kemian hyväksi -palkinto 2024 on myönnetty toimitusjohtaja, FT Mari Granströmille. Palkinto luovutettiin hänelle Kemian Päivien yhteydessä 10.4.2024 Helsingin Messukeskuksessa.

Kemian hyväksi -palkinto jaetaan nyt seitsemättä kertaa ChemBio Finland 2024 -tapahtuman yhteydessä. Palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Palkinto myönnetään suomalaiselle henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka toiminnallaan on edistänyt kemian teollisuutta, opetusta ja innovaatiotoimintaa sekä edistänyt alan yhteiskunnallista merkitystä ja luonut alalle positiivista imagoa. Tällä kertaa palkinnon pääpainopisteenä oli ”muutoksen ajurit”. Kemian hyväksi -palkinnon myöntävät Suomen Messusäätiön taloudellisella tuella Kemian Seurat.

Mari Granström valmistui filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2009. Väitöskirja on orgaanisen kemian alalta ja käsittelee selluloosajohdannaisten aineiden synteesejä. Väitöskirjan jälkeen hän siirtyi biotalouden liiketoiminnan tutkijaksi BASFiin Saksaan. Seuraavaksi kansainvälinen ura jatkui Stora Ensolla, jossa hän työskenteli ensin laboratoriopäällikkönä ja myöhemmin tuote- ja tutkimusjohtajana Suomessa, Ruotsissa sekä Yhdysvalloissa.

Mari Granström toimii vuonna 2019 perustetun Origin by Ocean nimisen yrityksen toimitusjohtajana. Hän on myös toinen yrityksen alkuperäisistä perustajista. Yritys kehittää biojalostamoprosesseja merilevien käyttämiseen teollisuuden raaka-aineena. Prosesseista saatavia aineita voidaan käyttää muun muassa elintarvikkeissa, kosmetiikassa sekä erilaisissa materiaaleissa. Merilevien käyttö raaka-aineiden valmistamisessa ei pelkästään auta siirtymässä pois raakaöljypohjaisista kemikaaleista, vaan mahdollistaa myös ravinteiden poistamista merestä. Yritys on perustamisestaan lähtien kasvanut tasaisesti ja kerännyt hyvin rahoitusta konseptin viemisestä teolliseen mittakaavaan. Yrityksen toiminta on kerännyt myös merkittävää kansainvälistä mediahuomiota. Tämä on ollut omiaan lisäämään kemian näkyvyyttä ja roolia paremman tulevaisuuden luojana.

Origin by Ocean on osittain syntynyt Mari Granströmin henkilökohtaisesta huolesta merien tilan suhteen. Hän on aktiivisesti nostanut esille esimerkiksi Rakkohaurun vähenemisen Itämeren alueella. Rakkohauru on meren monimuotoisuuden kannalta tärkeä laji, joka on selkeästi kärsinyt meren ravinnekuormista ja muiden levien, kuten sinilevän, viedessä siltä elintilaa. Ympäristöasiat ovat näkyneet Granströmin historiassa jo ennen Origin by Oceanin aikaa; Hän on ideoinut ”Muovipussiton Kerava”-kampanjan, jonka tavoitteena on tehdä Keravasta Euroopan ensimmäinen muovipussitonkaupunki.

Mari Granström on osoittanut hienoa päättäväisyyttä viedessään eteenpäin tiedettä ja liiketoimintaa, joka ei välttämättä heti alussa herättänyt suurta uskoa muissa toimijoissa. Origin by Ocean voi aidosti ja ylpeästi sanoa tekevänsä liiketoimintaa ympäristön hyväksi. Tästä hyvästä Mari Granströmille myönnetään Kemian hyväksi -palkinto 2024.

Lisätietoja:

Kemian Päivien 2024 tiedotus, Sari Vihavainen, sari.vihavainen(a)kemianseura.fi,  +358 50 458 3394     

tai

Perustaja ja toimitusjohtaja Mari Granström, mari.granstrom(a)originbyocean.com, +358 40 093 2032

Lue lisää