Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Messukeskus säästi, sopeutti ja ketteröitti koronavuonna 2020
Uutinen

Messukeskus säästi, sopeutti ja ketteröitti koronavuonna 2020

Messukeskus vastasi pandemiahaasteeseen rakentamalla hybridiliiketoimintaa, muokkaamalla organisaatiotaan ja jatkamalla vahvaa työtä tapahtumien terveysturvallisuuden puolesta. Hallit valjastettiin testaus- ja rokotuspaikoiksi koronan vastaiseen kamppailuun.

Vuosi 2020 käynnistyi Messukeskuksessa vahvasti, kun kaikki alkuvuoden suuret messut kasvattivat merkittävästi kävijämääräänsä. Koronarajoitusten tultua voimaan 12.3.2020 Messukeskus keskeytti käynnissä olleet tapahtumansa ensimmäistä kertaa 101-vuotisessa historiassaan ja siirsi kevääksi suunnitellut suuret tapahtumansa myöhemmäksi. Vuosi 2020 osoittautui tapahtuma-alalle ennennäkemättömän vaikeaksi ja kuluvana vuonna sama tilanne jatkuu.

Pandemia lamautti kohtaamisiin perustuvien messujen ja kongressien järjestämisen. Kokousten järjestäminen jatkui pienimuotoisena, kulloinkin voimassa olevia viranomaisohjeistuksia noudattaen. Liikevaihto vuonna 2020 laski kaksi kolmannesta, ja kokonaiskävijämäärä jäi kolmannekseen aiempien vuosien määrästä. Toimintaa sopeutettiin hakemalla säästöjä, jäädyttämällä investoinnit, lomauttamalla henkilöstöä ja hakemalla tukia mm. Valtiokonttorilta ja Business Finlandilta sekä tonttivuokran maksuvapautusta Helsingin kaupungilta.

Messukeskus on rakentanut siltaa kriisin yli vahvistamalla virtuaali- ja hybridiliiketoimintaa sekä tiivistämällä organisaatiotaan.

- Jo useita vuosia toteuttamamme digistrategia, vahvat messubrändimme sekä av-ratkaisuihin erikoistunut tytäryhtiömme SVV antoivat meille erinomaiset eväät hypätä nopeasti hybridiliiketoimintaan. Rokotekattavuuden parantuessa katsomme jo aikaan, jolloin rajoituksia päästään purkamaan. Syksyn 2021 ohjelmamme on vahva ja olemme valmiina tapahtumakauteen heti, kun se rajoitusten puolesta on mahdollista. Jatkamme myös työtä tapahtumien terveysturvallisuuden eteen. Tapahtumia kaivataan kovasti, siitä kertoo runsas asiakaspalautteemme, sanoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

- Valitettavasti yhteiskunnan tuki on Suomessa ollut täysin riittämätöntä Messukeskuksen kaltaisille isoille ja voimakkaasti työllistäville matkailu- ja tapahtuma-alan yrityksille. Tämä heikentää Suomen asemaa investointikohteena ja vaikuttaa kielteisesti Suomessa toimivien yritysten kilpailukykyyn, kun koronapandemian jälkeen kansainvälinen liike- ja yksityismatkailu taas pääsee vauhtiin, Vepsäläinen sanoo.

Pandemian ajaksi Messukeskus on etsinyt tiloilleen vaihtoehtoista käyttöä. Keskeinen sijainti, tarkat turvallisuuskäytännöt, toimiva logistiikka ja väljät hallit palvelevat HUSin ja Mehiläisen koronatestausta sekä Helsingin kaupungin koronarokotuksia. Lisäksi tiloissa on järjestetty turvallisesti mm. Laurean pääsykokeet ja tuomioistuimen istuntoja. Halleja on valjastettu myös virkistyskäyttöön padel-areenaksi.

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. www.messukeskus.com | @messukeskus

Lisätietoja: Messukeskus Helsinki, toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, puh. 040  040 0074, anni.vepsalainen@messukeskus.com, markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue, puh. 050 393 4974, maria.mroue@messukeskus.com

Lue lisää