Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Joseph Grima on Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2020
Uutinen

Joseph Grima on Habitaren Kansainvälinen Ystävä 2020

Habitaren kansainvälinen ystävä vuonna 2020 on arkkitehti, kuraattori, tutkija ja toimittaja Joseph Grima. Hän on Domus-lehden entinen päätoimittaja, Design Academy Eindhoven -korkeakoulun luova johtaja ja Milanon triennaalin muotoilun pääkuraattori. Suomen johtava huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 9.–13.9.2020.

Habitare, jossa vierailee vuosittain noin 57 000 muotoilun ja sisustuksen ystävää, kutsuu vuosittain kansainväliseksi ystäväkseen merkittävän muotoilualan vaikuttajan. Kansainvälinen ystävä tarkastelee Habitarea ja suomalaista muotoilukenttää kansainvälisestä näkökulmasta, valitsee tapahtuman kiinnostavimmat sisällöt ja käy vuoropuhelua Habitaren kanssa muotoilun trendeistä ja ilmiöistä.

Joseph Grima on monipuolisen uran tehnyt brittiläinen arkkitehti, jonka työkenttä ja tausta kattavat laajasti näyttelykuratointeja, tutkimustyötä ja kirjoittamista. Hän on työskennellyt monien design- ja arkkitehtuuritapahtumien johtajana ja kuraattorina, ja on hiljattain ollut myös arkkitehtuuri- ja muotoilulehti Domuksen päätoimittaja. Tällä hetkellä Grima työskentelee Eindhovenissa Design Academy Eindhoven – korkeakoulun luovana johtajana ja Milanon triennaalin muotoilun pääkuraattorina Milanossa.

“Olen iloinen saadessani olla Habitaren kansainvälinen ystävä 2020 ja osa verkostoa, joka yhdistää ja innostaa muotoilijoiden ja vieraiden kansainvälistä yhteisöä. Minulla on ollut onni vierailla Suomessa useita kertoja vuosien varrella. Suomi on hyvin kaunis maa, minkä voi nähdä heijastuvan vahvasti sen muotoiluhistoriassa”, sanoo Joseph Grima.

“Suomesta löytyy myös monia tärkeitä muotoilun keskuksia, kuten Aalto-yliopisto. Siellä olen nähnyt erittäin kiinnostavia avauksia uudelta nousevalta muotoilijasukupolvelta. Habitare tuo laaja-alaisesti yhteen muotoilijoita ja kuratoi keskustelua heidän välillään. Tästä syntyy uutta ilmaisua, joka jatkaa Alvar Aallon ja Eero Saarisen kaltaisten legendaaristen suunnittelijoiden poikkeuksellista perintöä. Toivon näkeväni töitä, joissa käytetään yhä hyväksi perinteisiä suomalaisia työtapoja samaan aikaan, kun hyödynnetään uusia teknologioita ja materiaalitiedettä”, lisää Grima.

”Olemme erittäin iloisia saadessamme Joseph Griman ystäväksemme! Hänen valtavan laaja-alainen, analyyttinen ja kriittinenkin näkökulma designkenttään kiinnostaa kovasti. Arvostan hänen työtään ja ihailen sitä jatkuvaa uteliaisuutta ja avoimuutta, sekä tinkimätöntä tarkkuutta mitä hän työssään hyödyntää. Josephin kokemus eri rooleissa mediassa, oppilaitoksessa, museossa ja projektissa tuovat varmasti meille Habitareen jälleen pohtimisen arvoisia ajatuksia. On erityisen hienoa saada Joseph mukaan Habitaren 50-vuotisjuhlavuoden ystäväksi. Designkenttä ja Habitare on ehtinyt muuttua moneen kertaan puolen vuosisadan aikana. Tästä ja tulevaisuudesta tulemme varmasti keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia”, pohtii Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna.

Habitaren kansainvälisinä ystävinä ovat aiemmin olleet italialaisen designtalo Alessin pääjohtaja Alberto Alessi, Cooper Hewitt Smithsonian Design Museumin pääkuraattori Cara McCarty ja MUJIn pääjohtaja Masaaki Kanai, ja designkriitikko, -vaikuttaja ja kirjoittaja Alice Rawsthorn.

Lisätietoa:

Habitare: tiedottaja Eva Kiviranta, eva.kiviranta@messukeskus.com, puh. +358 40 775 6609

Joseph Grima

Joseph Grima on arkkitehti, kuraattori, tutkija ja toimittaja, joka asuu ja työskentelee Milanossa ja Eindhovenissa. Hän on Design Academy Eindhoven -korkeakoulun luova johtaja sekä Milanon triennaalin muotoilun pääkuraattori. Hän on myös muotoilun, teknologian, kriittisen teorian ja kaupunkisuunnittelun leikkauspisteessä toimivan arkkitehtuuri- ja tutkimustoimisto Space Caviarin perustaja ja osakas. Toimisto tuottaa arkkitehtuuria, julkaisuja, näyttelyitä ja elokuvia, joita on esitelty muun muassa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, Vitra Design Museumissa, Victoria and Albert Museumissa, Metropolitan Museum of Artissa ja Barbicanissa.

Grima työskenteli aiemmin arkkitehtuuri- ja muotoilulehti Domuksen päätoimittajana ja New Yorkissa sijaitsevan itsenäisen Storefront for Art and Architecture -gallerian johtajana. Vuonna 2014 hänet nimitettiin ensimmäisen Chicago Architecture Biennialin – Pohjois-Amerikan historian suurimman nykyarkkitehtuurinäyttelyn – toiseksi pääkuraattoriksi. Vuonna 2012 hän toimi ensimmäisen Istanbul Design Biennial -tapahtuman toisena johtajana. Hän on myös Materan Euroopan kulttuuripääkaupunki 2019 -hankkeen taiteellinen johtaja.

Grima on työskennellyt laaja-alaisesti opettajana ja luennoitsijana yliopistoissa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa, mm. Moskovassa sijaitsevassa Strelka-instituutissa (Strelka Institute of Media, Architecture and Design) Rem Koolhaasin alaisuudessa. Hän on toiminut lukuisten kansainvälisten tapahtumien tuomaristoissa, kuten vuoden 2010 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, jonka johtajana toimi Kazuyo Sejima.

Habitare

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 9.–13.9.2020. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Vuonna 2020 50-vuotias Habitare juhlistaa suomalaisen muotoilun ja asumisen historiaa. | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2020

Lue lisää