Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Luminord-kilpailun palkinnot Sauli Flanderille ja Miro Virralle
Uutinen

Luminord-kilpailun palkinnot Sauli Flanderille ja Miro Virralle

Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailun on voittanut Sauli Flanderin ja Miro Virran työ TERRA. Kunniamaininnan sai Tim Moesgenin, Natalia Ruiz-Románin ja Tyko Sillanpään työ CONA. Tavallisesti Habitare-messujen yhteydessä jaettava, Suomen Messusäätiön rahoittama 5 000 euron palkinto ojennettiin nyt poikkeuksellisesti Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon avajaisten yhteydessä 2.10.2020.

Luminord 2020 -valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella sisätiloihin soveltuva monistettava valaisin, jonka valmistuksessa on käytetty yhtä tai useampaa kierrätysmateriaalia. Sauli Flanderin ja Miro Virran voittajatyö TERRA on modulaarinen julkisen tilan valaisin, joka on valmistettu huokoistetusta geopolymeeristä.

Geopolymeerit ovat betonin kaltaisia materiaaleja, joiden hiilijalanjälki on paljon tavanomaista betonia pienempi ja lisäksi niiden valmistuksessa voidaan hyödyntää mm. rakennus- ja kaivosteollisuuden jätettä. Materiaali on kehitetty yhteistyössä Keko Geopolymeerit Oy:n kanssa. Tuomariston mielestä työssä käytetyn uuden materiaalin luova käyttö saattaa viedä koko valaistusalaa eteenpäin.

Sauli Flander on helsinkiläinen Aalto-yliopistosta 2019 valmistunut taiteen maisteri. Hän työskentelee teollisena muotoilijana Oura Health Oy:llä.

Miro Virta on Helsingissä asuva teollinen muotoilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-Yliopistosta 2019. Tällä hetkellä hän työskentelee KONE Oyj:llä suunnittelijana digitaalisen sisällön sekä materiaalikokemuksien parissa.

Luminord-palkinnon ja STEK-nimikkopalkinnon lisäksi tuomaristo päätti myöntää yhden kunniamaininnan. Se annettiin Tim Moesgenin, Natalia Ruiz-Románin ja Tyko Sillanpään työlle CONA. Innovatiivisen, kierrätysmuovista valmistetun ja ladattavan mökkivalaisimen valaistusta voi säätää eri tarkoituksia varten.

Tim Moesgen ja Natalia Ruiz-Román suorittavat maisteriopintojaan Aalto-yliopiston Collaborative and Industrial Design -koulutusohjelmassa ja Tyko Sillanpää Contemporary Design -koulutusohjelmassa.

Mallivalaisimia ensimmäistä kertaa

Luminord - Nordic Luminaire Design Competition -valaisinsuunnittelukilpailu järjestettiin nyt kymmenennen kerran. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia, korkeatasoisia valaisinratkaisuja ja näin kehittää alan teollisuudelle uusia valaisininnovaatioita ja -tuotteita.

Kilpailu oli tällä kertaa kaksivaiheinen. Sähköinen kilpailuaineisto piti toimittaa 15.5. mennessä ja tuomaristo sai arvioitavakseen ilahduttavat 57 ehdotusta. Saatujen ehdotusten yleinen taso oli hyvä. Perusteluihin oli kiinnitetty aikaisempaa enemmän huomiota ja kilpailutehtävässä edellytettyjen kierrätysmateriaalien valinnoissa oli innovatiivisia ja tuoreita ratkaisuja.

Kilpailun toiseen vaiheeseen, jossa ehdotuksista piti valmistaa mallivalaisimet, valittiin kahdeksan työtä.

Määräaikaan mennessä palautettiin kuusi mallivalaisinta, jotka ovat esillä Finlaysonin TR54-tilassa viikon ajan.
CONAN ja TERRAN lisäksi muut mallivalaisimet ovat Maria Radovan ja Joosua Nikkisen ”KOKKO”, Kaisa Minkkisen ”NOS”, Heikki Konun ”PUINEN” ja Anne Hirvosen ”TWIN-lattiavalaisin”.

Kilpailun järjestäjät ovat Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry sekä Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry yhteistyössä SIO ry:n ja Ornamo ry:n kanssa. Kilpailun palkinnon rahoittaa Suomen Messusäätiö.

Palkintolautakuntaan kuuluivat tuomariston puheenjohtajana toiminut asiantuntija Olli Vitikka (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry), toimitusjohtaja Iiro Karawatski (Karawatski Oy / Sähkösuunnittelijat NSS ry), sisustusarkkitehti SIO Samuli Naamanka (Reseptori Ltd / SIO ja Ornamo), myyntijohtaja Olli Kaukinen (Fagerhult Oy / Suomen Valoteknillinen Seura ry), kehityspäällikkö Timo Mattila (Rexel Finland Oy / Sähköteknisen Kaupan Liitto ry) ja viestintäpäällikkö Kirsi Gimishanov (Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry).

Työt esillä:

Mallivalaisimista koottu näyttely on esillä TAD-viikon aikana 3.-9.10.2020 klo 11-16 osoitteessa TAD-keskus Pop Up, TR54, Satakunnankatu 18, Tampere.

Lisätietoja LUMINORD-kilpailusta:

- Kilpailuasiamies:
Virpi Kumpulainen, NSS ry, +358 40 585 6127, virpi.kumpulainen@nssoy.fi, www.nssoy.fi/luminord

- Tuomariston puheenjohtaja:
Olli Vitikka Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy p. 09 5476 1606, olli.vitikka@seti.fi

- LUMINORD-palkinto ja STEK-nimikkopalkinto:
Sauli Flander sauli@flander.fi +358 44 063 4276
Miro Virta miro.virta@me.com +358 50 412 7699

Luminord 2020 kunniamaininta:

Tim Moesgen, tim.moesgen@aalto.fi, +49 1577 633 0256
Natalia Ruiz-Román,
natalia.ruizroman@aalto.fi
Tyko Sillanpää,
tyco.sillanpaa@aalto.fi

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 eurolla stipendejä, apurahoja ja palkintoja. Tunnettuja Messusäätiön palkintoja ovat Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon ohella mm. Kaj Franck -muotoilupalkinto ja Habitare-suunnittelukilpailu. www.messukeskus.com

Lue lisää