Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Muotoilun uudet tuotteet ovat näissä käsissä – tutustu yli kymmeneen kiinnostavaan prototyyppiin ja suunnittelijoihin niiden takana
Uutinen

Muotoilun uudet tuotteet ovat näissä käsissä – tutustu yli kymmeneen kiinnostavaan prototyyppiin ja suunnittelijoihin niiden takana

Habitaren Protoshop esittelee 13 lupaavaa suunnittelijaa ja heidän luomansa prototyypit tulevaisuuden tuotteista. Perinteisten tuotekategorioiden tuotteiden lisäksi esille pääsee muun muassa linnunpönttö. Näyttelyssä suunnittelijat pääsevät esittelemään prototyyppinsä potentiaalisille valmistajille ja ostajille. Habitare järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 9.-13.9.2020.

Protoshop on Imu Designin ja Habitaren yhdessä tuottama kuratoitu näyttely, joka järjestetään tänä vuonna jo kahdettatoista kertaa. Habitaren The Block-alueelle sijoittuvan Protoshopin missiona on löytää loistavia tuoteideoita, esitellä ne yrityksille ja yleisölle, sekä auttaa hyviä ideoita löytämään valmistajan. Protoshopin kautta on kulkenut jo lähes kokonainen sukupolvi suomalaisia muotoilijoita ja sen myötä tuotantoon on päätynyt kymmeniä tuoteideoita sekä kotimaisille että pohjoismaisille valmistajille.

”Protoshopissa on tyypillisesti nähty töitä, jotka avaavat uudenlaisia, oivaltavia näkökulmia kodin ja julkitilan esinemaailmaan ja näin on tänäkin vuonna. Mukana on perinteisiä tuotekategorioita valaisimista pöytiin ja tuoleihin, mutta myös muun muassa linnunpönttö ja tilanjakaja, josta voi rakentaa majoja. Tämänvuotinen näyttely koostuu 12 uudesta prototyypistä, joita yhdistää oivaltava tapa löytää uusia ratkaisuja tämän päivän koteihin ja julkitiloihin, sekä kyky toteuttaa ideasta ajaton tuote. Tapahtuma on vuodesta 2009 lähtien esitellyt yhteensä 140 tuoteideaa 130 suunnittelijalta ja vakiinnuttanut asemansa vuosittaisena katsauksena uuteen suomalaiseen muotoiluun”, kertovat Protoshopin kuratoinnista vastaavat Imu Designin Elina Aalto, Krista Kosonen ja Saara Renvall.

Vuoden 2020 Protoshopin suunnittelijat ovat:

KITA | Tatu Laakso

Kita on monitoiminen sivupöytäsarja, joka sopii sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Kaksitasoinen pöytä toimii sekä laskutasona että säilyttimenä. Sen puoliksi suljetussa alaosassa voi säilyttää esimerkiksi lehtiä tai laukkua. Korkeamman mallin saa muotonsa takia vedettyä osittain sohvan päälle, jolloin se toimii rentona työpisteenä tai kahvipöytänä.  Tatu Laakso on valmistunut muotoilijaksi Lahden Muotoiluinstituutista 2017 ja viimeistelee parhaillaan sisustusarkkitehtuurin maisterintutkintoa Aalto-yliopistossa. Laakson suunnittelun tavoitteena ovat funktionaaliset ja tuotannollisesti järkevät kalusteet, jotka kestävät aikaa niin fyysisesti kuin visuaalisestikin.

www.tatulaakso.com | @tatu.laakso

FLOW | NG Wing Yin (Didi)

FLOW on puinen lepotuoli, joka on valmistettu koivuvanerista ja massiivipuusta. Sen ontto rakenne korostaa vaneriosan luomaa jännitettä ja lujuutta. Suoraviivainen jalkarakenne muodostaa tehokkaan kontrastin istuinosan kaareville linjoille. Tyhjä tila niiden välissä synnyttää visuaalisen tasapainon ja harmonisen lopputuloksen. Alunperin Hong Kongista kotoisin oleva Didi opiskelee parhaillaan sisustusarkkitehtuurin MA-ohjelmassa Aalto yliopistossa. Tilojen, kalusteiden ja muiden esineiden suunnittelun lisäksi häntä kiehtoo myös taide.

dd-ng.com | @dd_ng

BASIL |Essi Aalto

Basil on kahdesta erikokoisesta maljakosta koostuva sarja. Suunnittelun lähtökohtana oli luoda isokokoinen maljakko, jossa kukat pysyisivät ryhdissä, eivätkä kellahtaisi reunoille. Suupuhalletusta lasista valmistettu pisaramainen malja on saanut parikseen puisen, rei’itetyn kannen. Kannen reiät pitävät kukat pystyssä ja luovat maljakolle persoonallisen ilmeen. Essi Aalto viimeistelee maisterin opintojaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ohjelmassa. Suunnittelussaan Aalto pyrkii ratkaisemaan ongelmia yksinkertaisin oivalluksin, ja käyttämällä suoraviivaista ja ajatonta muotokieltään.

@essiaalto

BIRDBOX | Tautvydas Petruškevičius

Birdbox on uudenlainen, kasaan taittuva linnunpönttö, jossa ei ole käytetty liimaa tai metalliosia. Kokonaan puusta ja vanerista koostuva Birdbox voidaan tuottaa helposti massavalmisteisena. Tuote rakentuu kahdeksasta vaneripalasta, jotka taivutetaan ja yhdistetään kahden puisen tapin avulla kotilomaiseksi pesäksi. Tautvydas Petruškevičius on liettualainen teollinen muotoilija, joka opiskelee Lontoon Middlesex-yliopistossa ja joka on suorittanut Erasmus-vaihdon Helsingin Metropolia ammattikorkeakoulussa. Vuonna 2018 Tautvydas valittiin Junior Achievement Europen mentorointiohjelmaan yhtenä kuudestatoista eurooppaalaisesta nuoresta vaikuttajasta. Monipuolisen kokemuksensa ansiosta hän on hyvä ongelmanratkaisija ja suunnittelija, joka uskoo kestävään ja tehokkaaseen muotoiluun.

https://tp478.myportfolio.com | @petruskevicius.tautvydas

LINNOITUS | Elina Parmakoff & Katarina Westerlund

Linnoitus on päiväkotiympäristöön suunniteltu tilanjakaja, jolla voidaan myös parantaa akustiikkaa ja inspiroida uusiin leikkeihin. Tuotteen päädyissä olevat magneetit mahdollistavat osien kytkemisen yhteen, jolloin niistä voidaan rakentaa maja. Materiaalina on käytetty kierrätetyistä muovipulloista valmistettua PET-huopaa. Elina Parmakoff ja Katarina Westerlund valmistuivat kalustemuotoilijoiksi Lahden Muotoiluinstituutista keväällä 2020. Muotoilijoina heitä kiinnostavat ajaton, käyttäjälähtöinen muotoilu sekä kestävä kehitys.

@elinaparmakoff @westkata

ALVARI | Maiju Räty

Alvari on koottava flatpack vanerivalaisin. Sen ajaton muotokieli yhdistettynä vesi- ja laserleikkauksen mahdollistamaan valmistusmenetelmään ja kauniiseen puumateriaaliin luovat mielenkiintoisen yhdistelmän, joka kestää aikaa. Skandinaavisen pelkistetty valaisin sopii niin julkitilaan kuin kotiympäristöön, luoden ympärilleen kauniin valon ja varjon. Maiju Räty on sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun 4. vuoden opiskelija Lahden Muotoiluinstituutista. Muotoilu on hänelle ongelmanratkaisua ja vuorovaikutusta ympäristön kanssa.

@maijupauliina.visuals

LOU | Laura Kuusajoki

Muotokieleltään herkkä ja runollinen Lou on klassinen pöytävalaisin modernilla twistillä. Geometrinen kaari kannattelee varjostinta luoden kevyen ja kelluvan vaikutelman. Valonlähde sijaitsee piilossa lieriön muotoisessa jalassa, jolloin valo heijastuu varjostimen kautta. Laura Kuusajoki opiskelee tällä hetkellä Lahden Muotoiluinstituutissa sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun ohjelmassa. Hänen työskentelynsä perustuu värien, kestävien materiaalien ja erilaisten muotojen käyttöön.

@laurakuusajoki

MATAMI | Miika Ruotsalainen

Matami on matala, koivusta valmistettu sivupöytä. Suunnittelun lähtökohtana oli tehdä jotakin taiteellista, mutta silti käytettävää. Pöydän jalat on tehty sorvaamalla, ja yksi jaloista on ontto, joten se toimii myös maljakkona kukille. Pöytä on saanut inspiraatiota japanilaisesta ikebana-taiteesta. Miika Ruotsalainen on helsinkiläinen sisustusarkkitehti, joka viimeistelee sisustusarkkitehtuurin maisteriopintoja Aalto-Yliopistossa. Suunnittelijana häntä kiinnostaa taiteen ja käytännöllisyyden yhdistäminen, epätäydellisyys sekä ekologiset arvot.

@miikaruo

T03 | Aleksi Peltonen

T03 on kevyt, mutta kestävä massiivipuurakenteinen pöytä kotiin ja julkitiloihin. Sarjaan kuuluu kaksi erikokoista sohvapöytää sekä korkeampi baaripöytä. Aleksi Peltonen on valmistunut muotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista ja opiskelee tällä hetkellä Aalto yliopistossa Contemporary Design-maisteriohjelmassa. Aikaisemmalta koulutukseltaan Aleksi on puuseppä ja puu onkin yksi tärkeimmistä materiaaleista hänelle.

https://aleksipeltonen.myportfolio.com/

@studioaleksipeltonen

SAMMAL |Lilli Ilmavirta

Sammal-maton inspiraatio on lähtöisin halusta tuoda pala luontoa sisätiloihin. Matossa on leikitelty runsaudella, väreillä ja tekstuureilla, mutta säilytetty silti maanläheisyys. Materiaalina villa tuntuu pehmeältä jalan alla, aivan kuten oikea sammal. Lilli Ilmavirta on Metropolia ammattikorkeakoulusta valmistunut tekstiilisuunnittelija. Hänen työnsä ovat usein värikkäitä, runsaita ja luonnonläheisiä. Inspiraation lähteinä hän käyttää kasveja ja luontoa, niin matkoiltaan kuin omalta takapihaltaankin.

@lilliilmavirta

NAKU | Veli-Antti Virtanen

NAKU on luonnosta inspiraationsa saanut leikkisä vaatesäilytin. Sen muotoa ja toiminnallisuutta on suunnittelussa lähestytty kuvanveiston ja sommittelun keinoin. Raikkaana ja veistoksellisena elementtinä se soveltuu sekä kotiin, että julkisiin tiloihin ja riviin aseteltuna se toimii myös tilanjakajana. Veli-Antti on sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelija Lahden muotoiluinstituutissa. Hän tarkastelee muotoilua ekologisuuden, toimivuuden ja tunnelman näkökulmasta sekä inspiroituu arkisista havainnoista ja luonnosta.

@virtanendesign

UNISONO |Virpi Heikkinen

Ajatus Unisono-valaisimen muotoon tuli vanhasta leipien jäähdyttämiseen käytetystä esineestä. Kolmen erilaisen pelkistetyn muodon käyttäminen varjostimissa muodostaa ajattoman, selkeän mutta kuitenkin visuaalisesti kiehtovan kokonaisuuden. Valaisinta on helppo varioida skaalaamalla kokoa tai yhdistelemällä varjostimet uudella tavalla. Taustalla on ajatus siitä, miten erilaiset yksilöt täydentävät toisiaan ja muodostavat yhdessä jotain aivan uutta. Virpi Heikkinen opiskelee muotoilua Metropolia ammattikorkeakoulussa. Muotojen, materiaalien ja toiminnallisuuden välinen vuoropuhelu innoittaa häntä hakemaan suunnittelussaan uusia, kestäviä arjen ratkaisuja.

Imun Elina Aallon, Krista Kososen ja Saara Renvallin lisäksi juryn muodosti tänä vuonna Habitaren luova johtaja Laura Sarvilinna sekä Glorian Kodin päätoimittaja Saila-Mari Kohtala. Vuoden 2020 Protoshop-hakuun tuli 108 ehdotusta, joiden joukosta jury pyrki nostamaan mukaan ideoita, joissa yhdistyy persoonallinen, raikas näkemys vahvaan tuotepotentiaaliin. Mukaan valitut suunnittelijat ovat opintojensa loppuvaiheessa olevia alan suomalaisia ja ulkomaisia opiskelijoita sekä vastavalmistuneita muotoilijoita.

Glorian Koti on Protoshop-näyttelyn pääyhteistyökumppani.

Muotoilijoiden kuvat: Aino Huhtaniemi

Lisätietoja:

Habitare: tiedottaja Eva Kiviranta, eva.kiviranta@messukeskus.com, puh. +358 40 775 6609

Habitare

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 9.–13.9.2020. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Tänä vuonna Habitaren kansainvälinen ystävä on Joseph Grima. Vuonna 2020 50-vuotias Habitare juhlistaa suomalaisen muotoilun ja asumisen historiaa. | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2020

Lue lisää