Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Vuoden 2023 keliakiatutkija on Camilla Pasternack
Uutinen

Vuoden 2023 keliakiatutkija on Camilla Pasternack

Keliakialiitto on valinnut lääketieteen tohtori Camilla Pasternackin Vuoden keliakiatutkijaksi. Palkinto julkistettiin Lautasella-messuilla Helsingin Messukeskuksessa lauantaina 28. lokakuuta 2023 kello 11. Keliakialiiton tunnustus on jaettu vuodesta 1996 lähtien.Pasternack on perehtynyt erityisesti ihokeliakiaan, jota ei ole maailmalla kovin paljon tutkittu. Ihokeliakia on yksi Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksen viidestä pääsuunnasta.– Tunnustus tuli iloisena yllätyksenä. Erityisesti haluan kiittää professori Teea Salmea sekä Emil Aaltosen säätiötä, jolta sain tutkimusapurahan vuonna 2020. Taloudellinen tuki mahdollisti tuolloin kokopäiväisen tutkimustyön, Pasternack sanoo.Ihokeliakia on keliakian ihoilmentymä, jossa ravinnon gluteeni aiheuttaa voimakkaasti kutiavan rakkulaisen ihottuman, suolivaurion lisäksi. Keliakiassa gluteeni vahingoittaa suolen limakalvoja.Ihokeliakiaan liittyy vielä monta arvoitusta.– Tällä hetkellä tutkimukseni keskittyy siihen, miten ihokeliakia eroaa muusta keliakiasta. Onko alttius keliaakikoille tyypillisiin liitännäissairauksiin erilainen? Näyttäisi siltä, että ihokeliaakikkojen riskit ovat pienempiä. Tämä koskee ainakin osteoporoosia eli luuston haurastumista, munuaistauteja sekä sydän- ja verisuonisairauksia.Juuri nyt tutkija on selvittämässä infektiotaipumuksia.– Niidenkin suhteen ihokeliaakikolla riski näyttää olevan matalampi kuin keliaakikolla.Camilla Pasternack

  • Lääketieteen tohtori 2019, Tampereen yliopisto. Väitöskirjan aihe oli ihokeliakia, erityisesti potilaiden elämänlaatu, vatsaoireet ja luunmurtumat.
  • Jatkanut aktiivisesti keliakian ja ihokeliakian tutkimuksiaKeliakiatutkimuskeskuksen tutkijaryhmässä.
  • Ohjaa nuorempien tutkijoiden väitöskirjatöitä ja lääketieteen opiskelijoiden opinnäytetöitä.
  • Erikoistumassa ihotautilääkäriksi. Tällä hetkellä tutkimusvapaalla työstään erikoistuvana lääkärinä Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautien vastuualueella.

Pasternack kertoo tutkimusaiheestaan kaikille avoimessa webinaarissa torstaina 14. joulukuuta alkaen kello 18. Osallistumisohjeet löytyvät lähempänä ajankohtaa osoitteesta www.keliakialiitto.fi/tapahtumat.

Lautasella-tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.10. Samaan aikaan avoinna ovat myös Helsingin Kirjamessut ja Viini & Ruoka -tapahtuma.  Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:Lääketieteen tohtori Camilla Pasternack, camilla.pasternack@tuni.fiKeliakialiitto, toiminnanjohtaja Niina Puronurmi, niina.puronurmi@keliakialiitto.fi, p. 050 306 2164Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, antti.karjunen@messukeskus.com, p. 050 574 3444

Lue lisää