Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Vuoden lähiruokateko 2022 -yleisöäänestyksessä seitsemän ehdokasta
Uutinen

Vuoden lähiruokateko 2022 -yleisöäänestyksessä seitsemän ehdokasta

Vuoden lähiruokateko 2022 -yleisöäänestys on käynnissä Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla. Omaa suosikkiaan voi äänestää 3.4. saakka. Sekä yleisöäänestyksen voittaja että raadin valitsema Vuoden lähiruokateko 2022 -palkinnonsaaja julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla torstaina 7.4. Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden lähiruokateko -palkintoraati valitsi yleisöäänestykseen seitsemän ehdokasta. Äänestyksen avulla raati haluaa nostaa esille ansioituneita lähiruokatekoja ja kuluttajien mieltymyksiä.

Yleisöäänestyksessä ovat mukana seuraavat ehdokkaat:

- Eerikkilä Sport & Outdoor Resort Kanta-Hämeessä on jalkapallon ja salibandyn sekä kaikkien omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden kohtaamispaikka. Ravinto on tärkeässä roolissa kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. 85 prosenttia tarjonnasta valmistuu omassa keittiössä, ja raaka-aineet hankitaan pitkälti paikallisilta yrittäjiltä. Jatkuva yhteistyö lähituottajien kanssa parantaa laatua. Tavarantoimittajia tavataan jatkuvasti ja keskustellaan tarpeista, ideoidaan parempia tuotteita ja kehitetään toimintaa yhdessä.

- Crenoco/Nordicforyou.fi hankki 2007 pientilan, jossa tuotanto oli päättynyt vuosikymmeniä aiemmin. Pellot kunnostettiin villiyrttien viljely- ja keruualueiksi.  Navettaan rakennettiin elintarviketila ja bioenergialla toimiva kasvikuivuri. Kasvituotanto ja elintarvikevalmistus haettiin luomuun. Lähiraaka-aineista kehitetyt tuotteet tekevät tutuiksi lähiluonnon aromeja ja terveellisyyttä. Lunch2Go – 12 aterian ruokasarja koostuu kuivaamalla valmistetuista liha-, sieni- ja kasvisruoka-annoksista, jotka sopivat koronan aikana yleistyneeseen lähiretkeilyyn. Korona vauhditti verkkomyyntiä ja tuotepakkaukset suunniteltiin mahtumaan postiluukusta.

- Hakamaan lammastilan toiminta on laajentunut kolmesta kesälampaasta liha- ja villatuotantoon, omaan ravintolaan, elämysmatkailuun, marja- ja hedelmäjalosteisiin sekä virtuaalituotteiksi. Petäjävedellä sijaitseva tila toimii ekologisesti ja kestävästi. Tilan eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla ja niiden hyvinvointia seurataan ja kehitetään aktiivisesti. Lampaat kasvavat korsirehulla ja vain kanat syövät viljaa. Hävikkiä ehkäistään kaikissa toiminnan vaiheissa ja uusia tuotteita kehitetään hävikin vähentämiseksi.

- Jukolan Juuston tarina alkoi halusta saada oman tilan maidolle lisää arvoa. Aamulla aurinkoenergialla lypsetty maito on juustolan kattilassa parissa tunnissa. Aito Cheddar valmistetaan käsityönä, eikä perinteisiä menetelmiä pysty automatisoimaan. Puhdas laadukas maito, juustomestarien kokemus ja yksityiskohtien huomiointi takaavat cheddarin monipuoliset makuelämykset. Tästä osoituksena Jukolan Juusto on saanut myös World Cheese Awardsin hopeapalkinnon.

- Krannin tila Nurmijärvellä valmistaa kotikylän peltojen luomuvehnästä, -kaurasta, -ohrasta ja -rukiista lisäaineettomia luomuviljatuotteita, kuten jauhoja ja hiutaleita. Krannin juuret ulottuvat vuoteen 1558. Viljat myydään suoraan kuluttajille. 2018 perustettiin kauramylly vanhanajan luomutäysjyväkaurahiutaleiden valmistukseen. Koronan myötä aloitettu noutoboxipalvelu toimii yhä 24/7. Tilapuoti palvelee vuoden ympäri, kesäkahvila ja vohvelibaari jälleen kesällä 2022. 00-luomupizzajauho valittiin vuoden 2021 luomutuotteeksi.

- Lihhoo Lieksasta on kolmen tilan aitoa yhteistyötä. Aluksi oli yhteinen tuotantoajatus, eläinten hyvinvointi ja arvostus sekä into kokeilla uutta. Tuottajat päättivät teettää jalosteita, joiden pääraaka-aineet tulevat tiloilta: lammas, ylämaannauta ja mangalitsa. Ensin teetettiin jalosteet muilla, sitten otettiin haltuun valmistuskin. Kuluttajia palvellaan omassa Paikallispuodissa Lieksan keskustassa. Paikallispuodilla voi tavata tuottajia ja kysyä tuotteista ja eläinten kasvatuksesta tai seurata Paikallispuodin televisiosta eläinten touhuja tiloilla.

- Ruotsinkielisen 4H-järjestön Ruokakoulut tarjoavat 8–12-vuotiaille lapsille hauskaa ja hyödyllistä toimintaa 4–5 päivänä koulujen loma-aikoina. Osallistujat kokevat ruokailoa kaikin aistein, valmistavat aterioita, tutustuvat ruuan tiehen ja oppivat leikin kautta liikunnan hyödyistä hyvinvointiin. Vuosina 2021 ja 2022 teemana on ollut lähiruoka. Ruokakoulussa osallistujat tutustuvat terveellisiin, kotimaisiin raaka-aineisiin ja leiri huipentuu maatilavierailuun.

Äänestys käynnissä sivulla lahiruokajaluomu.fi

Ehdokkaista voi lukea lisää ja yleisöäänestyksen suosikkia voi äänestää nettisivuilla www.lahiruokajaluomu.fi. Äänestysmahdollisuus on avoinna sunnuntaihin 3.4. klo 24 saakka.

Suomen Messusäätiön myöntämän 2000 euron arvoisen Vuoden lähiruokateko 2022 -palkinnon saajan päättää Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. Sekä palkinnonsaaja että yleisön suosikki julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla torstaina 7.4. Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden lähiruokateko -palkinto jaettiin edellisen kerran vuonna 2020 ja silloin sen sai Pielisen kalan luonnonkalasäilyke. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt Helsingistä (2018), mikkeliläinen Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013).

Lähiruoka & luomu -tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–10.4.2022 samaan aikaan Kevätmessujen kanssa. Lisäksi 9.-10.4.2022 samanaikaisesti erityisruokavalioiden Lautasella-messut.  www.lahiruokaluomu.fi, #lähiruokaluomu2022 

Lisätietoja: Helsingin Messukeskus, viestintäpäällikkö Tarja Gordienko, +358 50 584 7262, tarja.gordienko@messukeskus.com

Median akkreditoituminen joko ennakkoon osoitteessa https://messukeskus.com/akkreditointi/ tai tapahtuman aikana Messukeskuksen Lehdistökeskuksessa.

Kuvia edelliskerran messuilta: http://mediabank.messukeskus.com

Lue lisää