Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinto Heinolan Heilalle
Uutinen

Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinto Heinolan Heilalle

Vuoden lähiruokateko -palkinto on myönnetty Päijät-Hämeen maakunnassa toimivalle Heinolan Heilalle, joka on elämyksellinen lähiruuan ostos- ja taukopaikka E75-tien varrella. 5000 euron arvoinen palkinto luovutettiin tänään avautuneilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Heinolan Heilan toiminta koostuu lähiruokaan painottuvasta kahvila-ravintolasta, leipomosta ja myymälästä, josta saa ruokatuotteiden ohella myös lähialueen tilaviinejä ja pienpanimotuotteita. Heilan toimintaa ohjaa lähiruuan hyödyntäminen, ja sen lähiruokatorissa myydään ainoastaan kotimaassa valmistettuja ja pääraaka-aineiltaan kotimaisia, lähituottajien valmistamia tuotteita. Heila järjestää myös erilaisia lähiruokaa esiin nostavia tapahtumia.

Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinnonsaajan valitsi Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. Kilpailun yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys, jonka voitti Vemo’s lähituotepuoti Vehmaalta. Yleisöäänestyksen voittajalle luovutettiin 1000 euron arvoinen palkinto. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

– Heinolan Heila tekee lähiruuan ostamisen helpoksi, sillä sen vahvuuksia ovat monipuolinen, kuluttajaa ymmärtävä valikoima ja hyvä sijainti. Heila mahdollistaa toimeentulon merkittävälle määrälle pientuottajia ja -yrityksiä sekä monipuolisilla tuotteillaan ja palveluillaan nostaa koko lähiruokasektorin tunnettuutta, sanoo Vuoden lähiruokateko -raadin puheenjohtaja Kirsi Viljanen.

Kilpailun raati kuvailee Heinolan Heilaa suomalaisten lähiruokamyymälöiden lippulaivaksi, jonka laajat valikoimat tarjoavat kävijöille herkullisia elämyksiä. Heila yhdistää laajassa mittakaavassa tuottajat, sillä se toimii merkittävänä myyntipaikkana yli 200:lle lähialueen pientuottajalle. Tyylikkään myymälän lisäksi Heilan verkkokauppa ja esteettisesti kauniit somekanavat tuovat lähiruokatorin tähän päivään. Heinolan Heila on myös osoittanut muuntautumiskyvykkyyttä kykenemällä vastaamaan ajan kysymyksiin, kuten digitalisaatioon.

– Lähiruoka-asiaa olemme edistäneet jo yli 15 vuoden ajan Heilassa. Vuoden lähiruokateon voittaminen antaa tähän lisävirtaa ja iloa yrittämiseen jatkoakin ajatellen. Toivottavasti voitto vie lähiruuan ilosanomaa reilusti eteenpäin ja tuo uusia ihmisiä hyvän ruuan pariin, toivoo Heinolan Heilan yrittäjä Titta Matsar.

Heinolan Heilan lähiruokatori jatkaa tulevaisuudessakin lähiruuan sanansaattajana ja pientuottajien puolestapuhujana. Heilan tavoitteena on päästä laajentamaan lähiruokatoimintaansa myös muille paikkakunnille.

– Olisi hienoa saada avatuksi uusia Heiloja, mutta myös nykyisen Heinolan Heilan jatkuva kehittäminen, uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen ja haastavasta maailmantilanteesta selviäminen on tulevaisuuden tavoitteissamme. Yksittäisten kuluttajien arvovalinnat vaikuttavat lopulta siihen, mitä kaupasta ostetaan ja kuinka paljon lähi- ja luomuruokaa kulutetaan, toteaa Matsar.

Yleisöäänestyksen voitti Vemo’s lähituotepuoti

Lähiruoka & luomu -palkinnonsaajan valinnan yhteydessä järjestettiin myös yleisöäänestys, jossa annettiin tänä vuonna lähes 3000 ääntä. Mukana olleesta kuudesta ehdokkaasta voittajaksi valikoitui Vehmaalla toimiva Vemo’s lähituotepuoti, joka myy lähiruokaa ja käsintehtyjä tuotteita Varsinais-Suomen alueella. Lähituotepuoti tekee yhteistyötä muun muassa lähialueen tilojen, tuottajien ja yrittäjien kanssa.

Lähiruoka & luomu -messut on avoinna Helsingin Messukeskuksessa 21.–24.3. samaan aikaan Kevätmessujen ja Golfmessujen (avoinna pe-su) kanssa. |www.lahiruokaluomu.fi | FB: Lähiruoka & luomu | #lähiruokaluomu

Suomen Messusäätiö tukee suomalaista osaamista ja elinkeinoelämää jakamalla vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuimpia niistä ovat Kaj Franck -muotoilupalkinto, Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja kyseinen Vuoden lähiruokateko -palkinto. www.messusäätiö.fi | #messusäätiö

Lisätietoja:

Lue lisää