Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Habitare-suunnittelukilpailun voittaja julkistetaan syyskuun tapahtumassa
Uutinen

Habitare-suunnittelukilpailun voittaja julkistetaan syyskuun tapahtumassa

Muotoilu-, huonekalu- ja sisustustapahtuma Habitaren sekä Aalto-yliopiston yhteistyössä järjestämän suunnittelukilpailun finalistit ovat esillä tapahtumassa syyskuussa. Kilpailun päätuomari, ruotsalainen Anna von Schewen julkistaa voittajan Habitaren avajaispäivänä. Habitare järjestetään 7.-11.9.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Habitaressa nähdään ja palkitaan tänä vuonna poikkeuksellisesti vuoden 2020 suunnittelukilpailun voittaja, sillä tapahtumaa on siirretty pandemian takia kaksi kertaa.

Habitare-suunnittelukilpailun vuoden 2020 teema on ”vettä ja leipää”. Kilpailussa tarkasteltiin, mitkä ovat ne välttämättömät huonekalut ja esineet, joita tarvitaan nauttiaksemme hyvästä ruoasta ja seurasta. Osallistujien tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa kokonaisuus, joka sisältää päivittäisen leipämme nauttimiseen tarvittavat elementit. Pakollisina osina kilpailutöissä olivat penkki, pöytä ja kulho. Kilpailun teema koettiin haastavaksi, mutta toisaalta ajankohtaiseksi ja merkitykselliseksi.

Habitaren ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun järjestämä Habitare-suunnittelukilpailu on jo vuosien ajan nostanut esiin nuoria muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita.

Finaalissa kolme työtä

 Kilpailun raati valitsi jatkoon tällä kertaa kolme finalistia, joiden joukosta kilpailun päätuomariksi kutsuttu ruotsalainen muotoilija ja arkkitehti Anna von Schewen valitsee voittajan. Von Schewen on valmistunut Konstfack-muotoilukorkeakoulusta, Tukholmasta vuonna 1995 ja työskentelee omassa yrityksessään. Hän suunnittelee huonekaluja ja esineitä sekä ruotsalaisille että kansainvälisille yrityksille.

Voittaja julkistetaan Habitaren avajaisten yhteydessä keskiviikkona 7.9.2022 klo 10.10 Arena-lavalla.

Kilpailun finalistityöt ovat:

Kaisa Minkkinen – lattiatuokailuryhmä Origo

Origo lattiaruokailuryhmä koostuu pöydästä ja futon-istuintyynyistä. Se luo rennon, intiimin hetken ystävien tai perheen kokoontumiselle ja ruuan – ja hyvien hetkien – jakamiselle. Ympyrän muotoisen pöydän keskipisteenä – origossa – on syvennys, johon sopiva tarjoilukulho on jokaisen pöydässä istuvan ulottuvilla.

NG Wing Yin – Monolith (‘Monoliitti’)

Monolithissa erilaiset veistokselliset muodot yhdistyvät ja muodostavat kokonaisuuden, joka on suunniteltu yhteisiin ruokailuhetkiin ystävien kanssa. Ainutlaatuinen muoto viittaa luonnollisen monoliitin siluettiin. Kokonaisuus pitää sisällään kolme jakkaraa, kolme korkeaa jakkaraa (jotka voivat toimia myös pöytinä) ja kolme erillistä tasoa, joihin voi laittaa kolme erikokoista kulhoa. Käyttäjät voivat vapaasti järjestellä tuotteen osia.

Piia Johanna Jalkanen – Leipää ja sahtia

Inspiroiduin japanilaisista ruokailukalusteista ja halusin pitää kalusteet hyvin yksinkertaisina ja matalina, mutta kuitenkin yrittäen luoda jotakin hyvin tunnistettavaa suomalaista muotoilua. Suunnittelemani kalusteet saa koottua ja purettua, osat lukkiutuvat toisiinsa lovista, pitäen kalusteet kasassa. Pitkässä korkeassa penkissä on perinteinen suomalaisen pirttikalusteen lukitussysteemi alla. Materiaaliksi valitsin kotimaisen männyn. Mänty on hieno materiaali, joka tarvitsee ehkä pienen freesauksen mökkikalusteena pidetystä materiaalista validiksi kalustepuuksi.

Kilpailun palkintona on 5 000 euron stipendi, jonka rahoittaa Suomen Messusäätiö. Finalistityöt ovat nähtävillä vuoden 2022 Habitaressa, joka järjestetään 7.-11.9.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Lisätietoja:

Tiedottaja Marissa Rämänen, marissa.ramanen@messukeskus.com, puh. 044 046 7220

Päätuomari Anna von Schewen
Ruotsalainen muotoilija ja arkkitehti Anna von Schewen valmistui Tukholmassa sijaitsevasta Konstfack-muotoilukorkeakoulusta vuonna 1995 ja perusti vuonna 1997 oman yrityksensä, Anna von Schewen Design and Architecturen, jossa suunnittelee huonekaluja ja esineitä sekä ruotsalaisille (Articles, Gärsnäs, String ja Svenskt Tenn) että kansainvälisille brändeille (De Padova, Ditre Italia, Zanotta ja Arflex Japan).

Von Schewen on saanut Bruno Mathsson -palkinnon, Masonic Order Scholarship -stipendin, hankeapurahoja Ruotsin taideapurahakomitealta (Konstnärsnämnden), erikoispalkinnon Svensk Form -taidekäsityö- ja muotoiluyhdistykseltä, EDIDA Award Sweden -palkinnon, Sköna Hem -lehden Årets Möbel -palkinnon, Residence Designer of the Year -palkinnon ja German Design Award -palkinnon. Hänen töitään on esillä pysyvissä kokoelmissa muun muassa Stedelijk-museossa Amsterdamissa, Kunstindustrimuseetissa Oslossa, Röhsska museetissa Göteborgissa, Ruotsin kansallismuseossa (Nationalmuseum) Tukholmassa ja Möbeldesignmuseumissa Tukholmassa.

Habitare
Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.-11.9.2021. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren kansainvälinen ystävä on tänä vuonna Joseph Grima. |www.habitare.fi | @HabitareFair | 
www.facebook.com/habitare | #habitare2022

Kuva & Ääni
Osittain samaan aikaan Habitaren kanssa järjestetään valo- ja videokuvaukseen sekä äänen tallentamiseen, muokkaamiseen ja jakamiseen keskittyvä Kuva & Ääni -tapahtuma 9.-11.9.2022. | kuvamessut.fi | #kuvajaääni

Lue lisää