Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Habitaren ohjelmassa paneudutaan muotoilun ja sisustamisen tulevaisuuksiin
Uutinen

Habitaren ohjelmassa paneudutaan muotoilun ja sisustamisen tulevaisuuksiin

Suomen johtavan sisustus- ja muotoilualan tapahtuma Habitaren ohjelma on julkaistu. Syksyllä 2022 Habitaressa pohditaan uusia tapoja elää ja asua, paneudutaan muotoilun ja sisustamisen trendeihin ja opitaan muotoilijoilta Suomesta ja ulkomailta. Habitare järjestetään 7.–11.9.2022 Helsingin Messukeskuksessa.

Tänä vuonna Habitaren teema on Reimagine – Mielikuvituksen aika. Teema kannustaa pohtimaan, millaista elämä ja asuminen ovat tulevaisuudessa. Uuden luominen ja kuvitteleminen näkyvätkin Habitaren juuri julkaistussa ohjelmassa Arena-lavalla, ja jokaiselle päivälle luodut omat alateemat lähestyvät tulevaisuuden tapoja elää ja asua eri näkökulmista.

Avajaispäivän teema, Regenerate – Elvyttävän uuden luominen kehottaa kuvittelemaan tulevaa palauttavana ja uutta luovana. Millainen on mahdollisuuksia avaava tulevaisuus? Torstaina syvennytään suhteisiin, siihen, miten ihmisten väliset suhteet sekä ihmisten suhde tilaan saavat uusia ulottuvuuksia.

Perjantaina tutustutaan moneen taipuviin tiloihin ja lauantaina leikkiin tilassa. Habitaren viimeisenä päivänä sunnuntaina ohjelmassa korostuu kehollisuus ja se, kuinka tiloissa huomioidaan fyysisyys ja tunteminen.

Ohjelmassa pohditaan tulevaisuutta ja trendejä

Tapahtuman avajaispäivänä keskiviikkona kuullaan Habitaren kansainvälisen ystävän, tutkija, arkkitehti ja kuraattori Joseph Griman kaksi puheenvuoroa. Keynote-puheenvuorossaan The World We Want – Maailma, jonka haluamme (ke klo 15) Grima pohtii, millaisessa tulevaisuudessa haluamme pandemian jälkeen elää ja millainen on muotoilijoiden ja suuren yleisön rooli sen luomisessa. Keskiviikkona kuullaan myös Kansainvälisen ystävän valinnat Habitaren 2022 mielenkiintoisimmiksi tuotteiksi ja ilmiöiksi (ke klo 13).

Uuden kuvittelemisessa ja luomisessa auttaa tulevaisuuden ennakointi ja tutkiminen. Millainen tulevaisuus meitä odottaa? Habitaren teeman taustalla oleva ajatushautomo Demos Helsinki tarkastelee tulevaisuutta eri näkökulmista. Demos Helsingin Senior Consultant Kati Ahvonen kertoo puheenvuoroissaan keskiviikkona klo 16 ja lauantaina klo 12 Habitaren Mielikuvituksen aika -teemasta ja siitä, millaista elämä ja asuminen voisi olla tulevaisuudessa.

Katse suunnataan tulevaisuuteen myös toimittaja-trendianalyytikko Susanna Björklundin Signals-trendiluennoissa. Habitaren suositun trendeihin, megatrendeihin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin paneutuvan Signals-näyttelyn kuraattori Björklund kertoo puheenvuoroissaan tarkemmin näyttelyn trendeistä ja teemoista: Magiaa, Aito ja merkityksellinen sekä Turva. Puheenvuorot keskiviikkona klo 14 ja la klo 15.

Kotimaista ja kansainvälistä muotoilua Habitaressa

Habitare tuo esiin uusia ja kokeneita muotoilijoita Suomesta ja maailmalta. Habitaren 2022 näyttelyarkkitehtuurin suunnitellut arkkitehti ja muotoilija Ilkka Suppanen kertoo keskiviikkona klo 9.50 Arena-lavalla Siltatyömaa-nimisestä näyttelyarkkitehtuurista, joka on rakennettu puusta kestävän kehityksen hengessä. Suppanen nousee lavalle toisen kerran, kun Malla Tapio haastattelee häntä torstaina klo 13.30 Kaj Franck 2020 -muotoilupalkinnon voiton johdosta. Malla Tapion haastattelussa on torstaina klo 15.30 Kaj Franck 2021 -palkittu Johanna Gullichsen. Vuoden 2022 Kaj Franck -voittajalla Kari Virtasella on tapahtumassa oma näyttely.

Tuoreita muotoilun nimiä nähdään lavalla, kun Sami Sykkö haastattelee Habitaren Talentshopin ja Protoshopin nuoria suunnittelijoita heidän tuotteistaan ja suunnittelufilosofiastaan (pe klo 11.30).

Suomalaisen muotoilun nostaminen esiin on Habitarelle tärkeää, ja toinen tämän vuoden pop up -osastoista on vahvasti suomalaiseen perinteeseen ja kansanomaiseen muotokieleen nojaava huonekaluyritys Vaarnii. Vaarniin perustajat, luova johtaja Miklu Silvento ja toimitusjohtaja Antti Hirvonen kertovat yrityksen ”Brutal and Sophisticated” -ideologiasta sekä siitä, mikä heitä inspiroi suomalaisuudessa (su klo 14).

Toinen tämän vuoden pop up -osastoista kuuluu japanilaiselle astioita, ruokailuvälineitä ja kattaustarvikkeita valmistavalle Tokyo Saikaille.

Suomalaiseen perinteeseen nojaa myös toinen huonekalurändi, Tapio Anttila Collection, jonka kasvutarinasta ja suomalaisen brändin mahdollisuuksista maailmalla kertovat Tapio ja Arja Anttila lauantaina klo 14.30.

Inspiraatiota omasta kädenjäljestä

Habitaressa pääsee itse kokeilemaan ja hypistelemään tuotteita ja materiaaleja. Yhden tällaisen mahdollisuuden tuo Habitarematerials-konsepti, Habitaren osallistava näyttelykokemus, jossa kävijät pääsevät vapaasti yhdistelemään erilaisia materiaaleja ja kokeilemaan itse eri pintojen ja värien yhdistelmiä. Arena-lavalla nähdään päivittäin Habitarematerialsin päivän kollaasi, kun konseptin toteutuksesta ja kuratoinnista vastaavat NEMO Arkkitehtien Jussi ja Maria Laine haastavat joka päivä jonkun alan vieraan tekemään oman kollaasinsa.

Habitaren kävijät pääsevät tekemään itse myös Decor-alueen työpajoissa, joissa opitaan muun muassa tekemään omia kuivakukkakransseja Kukkatehtaan johdolla. Folk-lavalla puolestaan nähdään työnäytöksiä ja kuullaan vinkkejä asumiseen ja sisustamiseen.

Kuva & Ääni -tapahtuman ohjelmassa mm. kuvankäsittelyä ja kuvaajien tarinoita

Osittain samaan aikaan Habitaren kanssa, 9.–11.9.2022, Messukeskuksessa järjestetään valo- ja videokuvaamiseen sekä äänen tallentamiseen, muokkaamiseen ja jakamiseen keskittyvä Kuva & Ääni -tapahtuma. Tapahtuman ohjelmassa on luvassa monipuolinen katsaus kuvaan ja ääneen. Adoben ja Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:n pitävät esityksiä kuvankäsittelystä, ja ääniohjelmassa tutustutaan esimerkiksi podcasteihin ja äänenkäsittelyn perusteisiin. Messuilla kuullaan myös suomalaisia valokuvaajia, kuten Konsta Punkkaa, Tiina Haringia ja Onni Wiljami Kinnusta, jotka tuovat lavalle tarinoita ja valokuvia. Kuva & Äänen koko ohjelma julkaistaan kesäkuussa.

Tutustu Habitaren koko ohjelmaan: www.habitare.fi

Lisätietoja:

Habitare, tiedottaja Marissa Rämänen, marissa.ramanen@messukeskus.com, puh. +358 44 046 7220

Habitare

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.-11.9.2021. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Habitaren kansainvälinen ystävä on tänä vuonna Joseph Grima. |www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2022

Kuva & Ääni
Osittain samaan aikaan Habitaren kanssa järjestetään valo- ja videokuvaukseen sekä äänen tallentamiseen, muokkaamiseen ja jakamiseen keskittyvä Kuva & Ääni -tapahtuma 9.-11.9.2022. | kuvamessut.fi | #kuvajaääni

Lue lisää