Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Habitaren ohjelmassa pohditaan vastuullisuutta sekä uusia tapoja asua ja elää
Uutinen

Habitaren ohjelmassa pohditaan vastuullisuutta sekä uusia tapoja asua ja elää

Suomen johtava sisustus- ja muotoilualan tapahtuman ohjelma on julkistettu. Poikkeuksellisen ajan keskellä Habitaren ohjelmassa pohditaan, miten arkisia asioita voi tehdä toisin ja millaista elämämme on tulevaisuudessa. Habitare järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 15.–19.9.2021

Habitaren tämän syksyn teema Mielikuvituksen aika – Reimagine haastaa pohtimaan, millaista elämämme voi olla tulevaisuudessa. Tämä poikkeuksellinen ajanjakso on haastanut miettimään, miten jatkossa asumme, työskentelemme ja käytämme vapaa-aikaamme. Onko paluuta vanhaan?

”Elämme siirtymien aikaa, ja minne katsookin, näyttä siltä, että normaali ajanjakso päättyy. On aika käyttää mielikuvituksen voimaa ja kuvitella yhdessä, miten haluamme jatkossa elää ja mitä tiloja siihen tarvitsemme”, kuvaa summaa Habitaren teeman taustalla olevan Demos Helsingin Senior Consultant & People Lead Kati Ahvonen.

Samoja teemoja käsittelee omassa keynote-puheenvuorossaan Habitaren kansainvälinen ystävä, tutkija, kuraattori ja toimittaja Joseph Grima, jonka aiheena on The World we want – Maailma, jonka haluamme (ke 15.9. klo 15). Kansainvälisen ystävän valintansa Grima esittelee keskiviikkona klo13.

Lisää kansainvälistä väriä Habitareen tuovat myös keynote-puhuja muotoiluvaikuttaja Marcel Wanders sekä arkkitehti Thomas Sandell. Wanders on BASTAn omistaja ja luova johtaja ja kertoo puheenvuorossaan näkemyksensä siitä, miltä huonekaluyritykset näyttävät viiden vuoden päästä. Samalla hään kertoo tarinansa siitä, miten hänestä tuli suomalaisen muotoiluyrityksen omistaja.

Arkkitehti Thomas Sandell kertoo keynote-puheenvuorossaan laaja-alaisesta suunnittelutyöstään ja projekteistaan (pe 17.9. klo 15). Tulevaisuutta luotaa myös toimittaja-trendinanalyytikko Susanna Björklund, joka valottaa perinteisissä Signals-trendiluennoissaan globaaleja megatrendejä. Luennot järjestetään keskiviikkona 15.9. klo 14 ja lauantaina 18.9. klo 15.

Esillä suomalaisia suunnittelun konkareita ja nuoria kykyjä

Habitare Suunnittelukilpailun 2020 palkinnot jaetaan keskiviikkona 15.9.klo 9.40. Kilpailun päätuomarina on toiminut arkkitehti, muotoilija Anna von Schewen ja pääpalkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Habitaren näyttelyarkkitehtuurin teema on vuonna 2021 Siltatyömaa – Bridge works, ja se rakennetaan tänä vuonna kestävän kehityksen hengessä puusta. Näyttelyarkkitehtuurin suunnitellut sisustusarkkitehti ja myös vuoden 2020 Kaj Franck -muotoilupalkinnon saanut Ilkka Suppanen kertoo, mistä inspiraatio ja innoitus suunnittelulle on lähtenyt (ke 15.9. klo 9.30). Pitkästä urastaan muotoilun parissa Suppanen kertoo Sami Sykön haastattelussa to 16.9.klo 13.30).

Ajankohtaisten, nousevien kykyjen kuulumisia kuullaan perjantaina, 17.9. klo 11.30, kun lavalle nousevat Talentshopin ja Protoshopin nuoret suunnittelijat. Vuoden 2021 Kaj Franck -palkinnon saanut tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsen on haastateltavana torstaina, 16.9. klo 15.30.

Vastuullisuus ja kierrätettävyys kiinnostavat

Suunnittelun, valmistuksen ja materiaalien vastuullisuus kiinnostavat kaikkialla maailmassa. Jätevuorten kasvaessa ja raaka-aineiden vähetessä on tärkeää suunnitella ja valmistaa tuotteita ja palveluita järkevästi.

Vastuullinen tuote kestää aikaa sekä materiaaleiltaan että muotoilultaan. Torstaina, 16.9. klo 13 Sami Sykkö haastattelee sisustusarkkitehtina ja muotoilijana 50 vuoden uran tehnyttä Ahti Taskista, jonka suunnittelemat Easy-vuodesohvat olivat esillä jo ensimmäisessä Habitaressa 1970. Haastateltavana on myös Fasetti Oy:n toimitusjohtaja Janne Ylönen, jonka yritys on käynnistänyt Hjort af Ornäsin kalusteiden uustuotannon Lahdessa.

Miten kierrättää oikein, vähentää roskien tuottamista ja eliminoida kertakäyttömuovi? Niimaarin toimitusjohtaja Enni Karikoski kertoo perjantaina 17.9. klo 13.30 yrityksensä kiehtovasta tarinasta, circular designista ja siitä, miten lineaarisesta taloudesta siirrytään kiertotalouteen. Materiaalin matkasta sisustustuotteeksi kertoo suunnittelija ja yrittäjä Susanne Hamari THINK TODAYsta (pe 17.9. klo 11). Myös kävijä pääsee kokoilemaan kierrätystä ja luovuuttaan käytännössä osallistumalla Habitaren Decor-työpajoihin, joissa tehdään sisustamiseen sopivia esineitä käytetyistä sisustus- ja rakennusalan materiaaleista. Työpajoja järjestetään keskiviikosta sunnuntaihin.

Iloa ja elämyksiä perheille ja pienimmille

Habitaren lapsille ja perheille suunnattu Habi Kids -alue tarjoaa puitteet touhukkaalle meriseikkailulle. Habi Kids toteutetaan tänä vuonna maailman ainoan Muumimuseon kanssa ja se tarjoaa lapsiperheille mukavaa puuhaa taidekasvatuksen keinoin. Erilaisissa toimintapisteissä voi tehdä kaarnalaivoja, piirtää omia mereneläviä, kirjoittaa oman tarinan sekä pyydystää kaloja ja muita uiskentelevia eläviä.

Koko Habitaren ohjelma verkossa.

Lisätietoja

tiedottaja Taira Sjöblom-Tallus, taira.sjoblom-tallus@messukeskus.com, puh. +358 50 385 5482

Habitare

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 15.–19.9.2021. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Tänä vuonna Habitaren kansainvälinen ystävä on Joseph Grima.  www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2021

Lue lisää