Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Luovuus, omaleimaisuus ja käsillä tekeminen ovat Habitaren ohjelman keskiössä
Uutinen

Luovuus, omaleimaisuus ja käsillä tekeminen ovat Habitaren ohjelman keskiössä

Suomen johtava sisustus- ja muotoilualan tapahtuma Habitare on julkistanut ohjelmansa, jossa korostuvat luovuus, vastuullisuus ja taito elää. Kansainvälistä väriä Habitareen tuo muun muassa Kansainvälinen Ystävä Joseph Grima. Habitare järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 9.-13.9.

Juhlavuottaan viettävä 50-vuotias Habitare ammentaa suomalaisen muotoilun historiasta ja pohtii samalla suomalaisen muotoilun tulevaisuutta. Ajattomasta ja kestävästä muotoilusta Sami Sykön haastateltavana kertoo sisustusarkkitehti Ahti Taskinen torstaina 10.9. kello 13.00 Arena-lavalla. Taskisella on Habitaren kanssa pitkä historia, sillä hänen suunnittelemansa Easy-vuodesohvat ja tuolit olivat esillä ensimmäisessä Habitaressa vuonna 1970.

Suomalaisella muotoilulla on pitkät perinteet ja hieno nykytilanne. Maailmalla kiertänyt suomalaista designia luotsaava Wild at Heart -näyttely saapuu kotiyleisön ääreen Habitareen ja jatkaa sen jälkeen Japaniin. Kuinka näyttely syntyi, ja miten uusi suomalainen muotoilu on otettu vastaan Euroopassa? Itävaltalainen kuraattori ja Schloss Hollenegg -designresidenssin johtaja Alice Stori Liechtenstein, Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi sekä Wild at Heart -näyttelyn kuraattori, muotoilija Tero Kuitunen kertovat, millaisia vaikutuksia kiertonäyttelyllä on ollut muotoilijoiden uralle, miten se on muovannut kuvaa suomalaisesta nykydesignista ja onko kansainvälinen, usean suomalaisen kulttuuri- ja tiedeinstituutin yhteishanke ollut kaiken panostuksen ja vaivan arvoista. Keskustelu käydään englanniksi ja sen vetää Arenan juontaja Sami Sykkö keskiviikkona 9.9. kello 16.

Juhlavuoden kunniaksi ensimmäistä kertaa Habitaressa jaetaan myös Suuri sisustustunnustus keskiviikkona 9.9. kello 10, joka jaetaan pääyhteistyökumppaneiden Dekon, Avotakan, Glorian Kodin ja Asunin kanssa. Tunnustuksessa on huomioitu kyseisen muotoilualan toimijan merkitys alalle ja se, miten kyseinen toimija on vienyt alaa Suomessa eteenpäin.

Juhlavuoden kansainvälinen ystävä tutkija, kuraattori ja toimittaja Joseph Grima valitsee Arena-lavalla Habitaren kiinnostavimmat osastot, tuotteet ja ilmiöt keskiviikkona 9.9. kello 13. Samalla lavalla keskiviikkona kello 15 Grima pitää keynote-puheenvuoronsa. Lue lisää Joseph Grimasta.

Miltä muotoilu näyttää tulevaisuudessa?

Suomalainen muotoilu puhuttaa, mutta mihin se on menossa? Juuri nyt ajankohtaista sisusuksessa on värit, ja pohjoismainen tyyli näyttäytyy uskaliaana, leikkisänä ja villinä. Muotoilijat Milla Vaahtera, Tero Kuitunen ja sisustusarkkitehti Jussi Laine pohtivat tulevan kauden trendejä ja taiteen ja teollisen muotoilun rajamaastoon sijoittuvaa collectible designia yhdessä Antiikki&Design-lehden päätoimittaja Mirva Saukkolan kanssa Arena-lavalla lauantaina 12.9. kello 12.

Muotoilu ja design tulevat kuluttajille tutuksi yhä useammasta lähteestä, ja inspiraatiota oman kodin sisustukseen haetaankin perinteisten lähteiden lisäksi myös Instagramista ja Pinterestistä. Kuinka sisustusmediat toimivat ja millaisia ovat tulevaisuuden sisustuslehdet? Keskustelussa muun muassa Dekon toimituspäällikkö Jaana Sarkki ja A-lehtien asumisen medioiden vetäjä Maija Koski pohtivat sisustusmedioiden roolia sunnuntaina kello 12.

Signals-trendiluento esittelee tuttuun tapaan Signals-trendinäyttelyssä näkyviä globaaleja megatrendejä ja teemoja. Trendeihin perehdytään toimittaja ja trendianalyytikko Susanna Björklundin kanssa keskiviikkona 9.9. kello 14 ja lauantaina 12.9. kello 15.

Taito elää ja hyvä elämä näkyvät muotoilussa

Habitaren teema Taito Elää! – Art of Living korostaa hetkestä nauttimista, luovuuden ja kädentaitojen merkitystä. Teeman taustalla vaikuttavista trendeistä ja ilmiöistä kertovat perjantaina 11.9. kello 17 teeman luoneet trendiasiantuntija Antti Rimminen Urban View:stä ja tuottaja ja kulttuuritoimittaja Mia Dillemuth.

Hyvästä elämästä keskustellaan Habitaren pääyhteistyökumppaneiden päätoimittajien kanssa torstaina 10.9. kello 17. Sami Sykön haastattelussa keskustellaan suomalaisista kodeista, sisustustyyleistä ja hyvän elämän aineksista keskustelevat Kari-Otso Nevanluoma Avotakasta, Ulla Koskinen Asunista, Saila-Mari Kohtala Glorian Kodista ja Saija Hakoniemi Dekosta.

Habi Kidsin yhteistyökumppani Muumimuseo tuo Habitareen muumien merellistä tunnelmaa ja mahdollisuuden oppia muumien elämäntavasta kaikkina Habitaren päivinä. Viikonloppuna esille pääsevät muumien taito elää ja Toven elämä meren äärellä. Muumeilla on runsaasti tunnistettavia hyvän elämän elementtejä: he osaavat tasapainottaa arjen ja juhlan, heillä on lämmin luontosuhde, mutta ennen kaikkea he yleensä tulevat toimeen itsensä ja toisten kanssa, eivätkä stressaa. Mitä opittavaa meillä olisi muumeilta? Aiheesta lauantaina 12.9. kello 11 keskustelevat Minna Honkasalo ja Meri Kallio Muumimuseosta.

Muotoilun vastuullisuus puhuttaa

Muotoilualan tuotannon globalisaation myötä monet yritykset ja kuluttajat ovat ajautuneet uuteen toimintaympäristöön. Globaalissa tuotantoketjussa korostuu vastuullisuus ja ymmärrys omien valintojen vaikutuksista ympäristöön, ihmisiin ja eläimiin – niin lähellä kuin kaukana. Toisaalta paikallisuus ja lähituotanto nähdään uudessa valossa koronaviruksen luoman kansainvälisen kriisin myötä. Kuinka voisimme rakentaa kestävää kasvua kulutusta lisäämättä? Kuinka toimintaa voi kehittää kestävän kehityksen mukaisesti? Tuotannon ja kuluttamisen eettisistä aspekteista keskustellaan Tikaun perustaja ja yrittäjä Taina Snellman-Langenskiöldin johdolla paneelissa Arena-lavalla torstaina 10.9. kello 16.

Miten kierrättää oikein, vähentää roskien tuottamista ja eliminoida kertakäyttömuovi? Miten kiertotalous- ja muotoiluyritys Niimarin perustaja ja toimitusjohtaja Enni Karikoski kertoo perjantaina kello 13 Niimarin kiehtovasta tarinasta, circular designista ja siitä, miten lineaarisesta taloudesta siirrytään kiertotalouteen.   

15-vuotisjuhlavuottaan viettävä Design District Helsinki tuo Habitareen viisi puheenvuoroa, jotka ottavat kantaa paikalliseen valmistamiseen ja taidekäsityön merkitykseen. Lokalista tuttu Katja Hagelstam kertoo keskiviikkona 9.9. kello 12 taidekäsityön merkityksestä ja siitä, kuinka muotoilussa pyritään kohti vähempää ja erityisempää. Lapuan Kankureiden Jaana Hjelt puolestaan kertoo paikallisen valmistamisen tärkeydestä torstaina 10.9. kello 14.30.

Koko ohjelma tutustuttavissa Habitaren verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Habitare: tiedottaja Eva Kiviranta, eva.kiviranta@messukeskus.com, puh. +358 40 775 6609

Habitare

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 9.–13.9.2020. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamisesta sekä kodin ja tilojen toiminnallisuudesta ja visuaalisuudesta. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. Tänä vuonna Habitaren kansainvälinen ystävä on Joseph Grima. Vuonna 2020 50-vuotias Habitare juhlistaa suomalaisen muotoilun ja asumisen historiaa. | www.habitare.fi | @HabitareFair | www.facebook.com/habitare | #habitare2020

Lue lisää