Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Muotoilija Päivi Helander aloittaa Habitaren vierailevana luovana neuvonantajana: ”Näen Habitaren kaikille avoimena luovana kohtaamispaikkana, jossa muotoilua voi kokea”
Uutinen

Muotoilija Päivi Helander aloittaa Habitaren vierailevana luovana neuvonantajana: ”Näen Habitaren kaikille avoimena luovana kohtaamispaikkana, jossa muotoilua voi kokea”

Laaja-alaisena graafisena muotoilijana, muotoilun tutkijana ja luennoijana tunnettu Päivi Helander aloittaa Habitare-tiimin vierailevana luovana neuvonantajana Creative Leadin roolissa. Helander haluaa vaikuttaa siihen, että Habitare on avoin ja tasa-arvoinen paikka kokea muotoilua. Habitaren uusi visuaalinen identiteetti on syntynyt Helanderin ja graafisen suunnittelijan Tino Nymanin yhteistyönä. 

Visuaalisena suunnittelijana muotoilun parissa Suomessa ja Saksassa pitkään toiminut Päivi Helander vastaa Creative Leadina yhteistyössä Habitare-tiimin kanssa siitä, että Habitare on tässä päivässä kiinni, relevantti ja dialoginen.

”Minulle Habitare on paitsi alaa kokoava ja inspiroiva vuosinäyttely, myös paikka kohtaamisille ja keskusteluille. Koen, että hyvä muotoilu, hyvä asuminen ja toimiva ympäristö ovat ihmisen hyvinvoinnille olennaisia asioita”, hän sanoo.

Helander näkee Habitaren luovana kohtaamispaikkana, jossa voi innostua muotoilusta ja kokea sitä yhdessä. Hän pitää myös keskustelevuutta tärkeänä.

“Messukonseptissa kaunista on tasa-arvoisuus – messut on foorumi, jossa erilaiset tyylit, mieltymykset ja olomuodot voivat elää rinnakkain, toisiaan täydentäen ja sulassa sovussa. Muotoilun ei pitäisi olla etäännyttävää tai vaikeasti lähestyttävää.”

Habitaren vierailevan Creative Leadin tehtävän lisäksi Helander jatkaa työskentelyä omassa toimistossaan.

“Iloitsemme saadessamme Päivin asiantuntemuksen ja osaamisen Habitaren kehittämisen ytimeen ja hänet työskentelemään yhdessä Habitare-tiimin kanssa. Meille on tärkeää, että Habitare on kiinni ajassa ja nostaa esiin kiinnostavimmat ilmiöt. Onnistuneen tapahtuman keskiössä ovat tulokselliset kohtaamiset ja tiivis yhteistyö toimialan kanssa”, Helsingin Messukeskuksen liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila sanoo.

Kauniit muodot ja onnistunut muotoilu luovat hyvinvointia

Helander näkee muotoilun yhteiskunnallisen roolin tärkeänä. Hän kokee, että estetiikka on yksi ihmisen perustarpeista.

”Kaunis muoto ja onnistunut muotoilu tuottavat hyvinvointia ja luovat turvaa ja iloa ihmisille. Ne ovat asioita, jotka tässä levottomassa maailmantilanteessa korostuvat. Kodista on tullut entistä tärkeämpi paikka palautumiselle ja omannäköiselle elämälle”, hän sanoo ja lisää:

”Minua koskettaa se, miten paljon ihmiset nauttivat haptisista kokemuksista: kun he vaikkapa tunnustelevat kankaita, ottavat kirjan käteen, sivelevät pehmeää tyynyä, nuuhkaisevat juuri painosta tullutta lehteä. Kokemus jostain pinnasta, struktuurista, muodosta, liikkeestä tai tilasta voi olla hyvin voimakas ja hyvinvoinnille tärkeä. Koskettamisen ja tuntemisen kokemuksia on hyvin vaikeaa korvata digitaalisesti.”

Orgaaninen ja riisuttu muotoilu kohtaavat uudessa visuaalisessa identiteetissä

Helanderin kädenjälki näkyy ensimmäiseksi Habitaren uudessa visuaalisessa identiteetissä, jonka hän ja graafinen suunnittelija Tino Nyman ovat suunnitelleet yhteistyönä.

“Habitaren päivitetty visuaalinen identiteetti tulkitsee muotoilumaailmaa nykyaikaisella ja persoonallisella tavalla: orgaaninen ja riisuttu muotoilu kohtaavat. Yksinkertaistettu ja hiottu graafinen muotoilu on aikaa kestävä ja modulaarinen  henkien vahvasti ja muotoilu- ja sisustuskenttää. Ilme hengittää luontevasti tätä aikaa vuosittain vaihtuvalla väripaletilla”, Tino Nyman kertoo.

Tämän hetken suomalaisessa muotoilussa Helanderia ilahduttaa erityisesti se, että vanhan ja uuden kategorisoimisen tarve on väistynyt. Vanhaa arvostetaan ja perinteisiä taitoja halutaan pitää yllä uusien tekniikoiden rinnalla. Perinne ja trendit voivat kulkea rinnakkain tasa-arvoisina ja yhtä arvokkaina.

”Dialogi menneen ja nykyisen välillä on kaunis juonne kestävässä kehityksessä. Kaiken mitä tuotetaan ei tarvitse olla uutta, vaan se voi juontaa jostain kauempaa. Hyvän maun rajaava käsite on myös avartunut kohti inhimillisempää käsitystä siitä, että ihmisellä on oikeus omanlaiseen ja omannäköiseen elämään, jossa erilaiset tavarat ja tarinat muodostavat kauniin kehyksen elämälle”, Helander toteaa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Pia Sievinen, communication & brand, Habitare, puh. +358 40 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com

Kuvat: https://mediabank.messukeskus.com/kuvat/Habitare/

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 11.–15.9.2024. | habitare.fi | @habitarefair | #habitare2024 

Lue lisää