Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Valta nousee Helsingin Kirjamessujen 2023 ohjelmateemaksi
Uutinen

Valta nousee Helsingin Kirjamessujen 2023 ohjelmateemaksi

Helsingin Kirjamessut valitsee vuosittain ohjelmateeman, joka on esillä kirjamessujen teemakeskusteluissa. Tänä vuonna näissä keskusteluissa keskitytään valtaan, jota lähestytään monesta kulmasta. Yhteistyökumppanina teemakeskusteluissa on tänäkin vuonna Helsingin Sanomat. Valtateemaisten keskustelujen lisäksi kirjamessut tarjoaa yli 800 muuta keskustelua, kirjaesittelyä ja haastattelua. Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin  26.- 29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa.

“Kysymme, miten kirjallisuus käsittelee, purkaa ja käyttää valtaa”, lupaa ohjelmajohtaja Ville Blåfield. “Viime vuoden teema, debatti, tuotiin messuille yhdessä Helsingin Sanomien kanssa toteutetulla keskustelusarjalla. Tänäkin vuonna teemakeskustelut messujen päälavalla järjestetään yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa. Keskustelut myös striimataan.”

Keskusteluissa valtaa lähestytään monesta kulmasta, mutta aina kirjailijoiden ja kirjallisuuden kautta. “Pohdimme niin yhteiskunnan kuin ihmissuhteiden valtapelejä. Kysymme, mihin johtaa vallan väärinkäyttö, mikä on kansanvallan tila, ja missä on valta yhteiskunnan rakenteissa, tai vaikka sukupuolten välillä. Kysymme myös, millaista valtaa käyttää kirjallisuus. Kenen tarinoita kerrotaan, ja mistä vaietaan?”, Blåfield kuvaa.

Helsingin Kirjamessujen ohjelma on tänä vuonna yhtä laaja kuin aiemminkin. 15 ohjelmalavalla järjestetään neljän päivän aikana yli 800 kirjallisuuskeskustelua ja kirjailijahaastattelua. Aiempien vuosien tapaan kaksi lavoista keskittyy lastenkirjallisuuteen ja kaksi ruotsinkieliseen kirjallisuuteen. Yhteistyötä ohjelman rakentamisessa tehdään kustantajien lisäksi  muun muassa Suomen Kirjailijaliiton, Suomen tietokirjailijoiden, Nuoren Voiman Liiton, Tieteellisten seurain valtuuskunnan, Kallion ilmaisutaidon lukion ja Dekkariseuran kanssa. Ruotsinkielisen ohjelman koostaa Svenska Litteratursällskapet. Yhteistyötä tehdään myös useiden medioiden kanssa.

“Helsingin Kirjamessujen ohjelman erityislaatu on juuri sen monipuolisuus: lavoille mahtuvat kaikki kirjallisuuden genret. Kotimaisten kirjailijoiden rinnalle odotamme tänäkin vuonna Helsingin Kirjamessuille myös useita kansainvälisiä kirjailijavieraita”, Blåfield toteaa.

Helsingin Kirjamessujen Instagram-tilillä @helsinginkirjamessut käydään keskusteluja vallasta kirjailijoiden kanssa jo pitkin vuotta. Ensimmäisenä ohjelmajohtaja Ville Blåfieldin haastattelussa on Kirjan ja ruusun päivänä sunnuntaina 23.4. klo 13.00 viime vuoden Tieto-Finlandia-voittaja Ville-Juhani Sutinen, jonka tuore esseekokoelma Hajonneen maailman käyttöohje (Into) ilmestyi juuri.

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 26. – 29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Levymessut, Postimerkkimessut sekä Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään vuosittain yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa.

Samaan aikaan järjestettävä Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja juomatapahtuma. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin Messukeskus ja Viinilehti.

Lisätietoja:
Helsingin Kirjamessut: viestinnän asiantuntija Teija Armanto, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila, puh. 050 387 0024, tanja.pasila@messukeskus.com
ohjelmajohtaja Ville Blåfield, puh. 050 310 3017, ville.blafield@messukeskus.com

www.helsinginkirjamessut.fi www.viiniruoka.fi #kirjamessut #viiniruoka

fb https://www.facebook.com/HelsinginKirjamessut
insta @helsinginkirjamessut
twitter @kirjamessutHKI

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta ja Viini & Ruoka -tapahtumasta:  http://mediabank.messukeskus.com. Kuvaaja Emmi Kähkönen.

Lue lisää