Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Maksuton Luetaas! -materiaali tukee lukemisen sujuvuuden kehittymistä
Näytteilleasettajien tiedote

Maksuton Luetaas! -materiaali tukee lukemisen sujuvuuden kehittymistä

 

Toistavan ääneen lukemisen harjoittelu on tutkitusti tehokas keino tukea lukemisen sujuvoitumista, mutta saman tekstin lukeminen uudelleen ja uudelleen ei aina ole kovin innostavaa. Niilo Mäki Instituutin Luetaas! -materiaalin tarkoituksena on tehdä lukemisen sujuvuuden harjoittelemisesta hauskaa ja motivoivaa. Opettajalle materiaali tarjoaa kaiken tarvittavan kymmentä oppituntia varten, ja se soveltuu eriytettäväksi eritasoisille oppilaille.  

Digitaalinen, tulostettava ja maksuton Luetaas! -materiaali on suunniteltu 1.–3.-luokkalaisille. Materiaalia voidaan käyttää eritasoisten oppilaiden kanssa samallakin oppitunnilla. Erityisen hyvin materiaali sopii käytettäväksi erityisopetuksessa, sillä harjoituksissa huomioidaan oppilaat, joille lukeminen on haastavaa. 

Materiaalin kehitystyössä on painotettu toistavaa ääneen lukemista ja materiaali on suunniteltu siten, että lukemisen harjoittelu olisi lapselle mahdollisimman motivoivaa. Samalla kartutetaan eri tekstilajien tuntemusta sekä kirjoittamista.  

-Jokaisella valmiiksi suunnitellulla oppitunnilla luetaan toistettavan satukatkelman lisäksi runo ja tietoteksti sekä harjoitellaan sanojen kirjoittamista. Hauska ja eloisa kuvitus saa sadut elämään, projektisuunnittelija Annastiina Kettunen kertoo. 

Kaikki Luetaas! -materiaalin sadut ja runot on kirjoittanut lastenkirjailija Hannu Hirvonen. Lyhyet sadut sisältävät huumoria ja niiden on tarkoitus tehdä lukemisen sujuvuuden harjoittelusta hauskaa ja kiinnostavaa. Lisäksi satujen teemoja syvennetään tietoteksteissä, joiden vaikeustasoon on kiinnitetty erityistä huomiota. 

Luetaas! -materiaali sisältää kaiken tarvittavan kymmentä oppituntia varten. Tekstien lisäksi mukana on opettajanopas ja ohjeet oppilaan edistymisen seurantaan.  

– Edistymisen seuraaminen ja sen näkyväksi tekeminen on tärkeää paitsi opettajalle myös oppilaalle itselleen. Oman edistymisen näkeminen toimii hyvänä motivaattorina harjoittelulle. Lapselle konkretisoidaan, miten harjoittelemalla voi edistyä. Näin osoitetaan, että harjoittelulla on merkitystä, Kettunen korostaa. 

Luetaas! on tulossa vapaasti saataville aoe.fi-palveluun ja Niilo Mäki Instituutin sivuille. Materiaali on koottu Niilo Mäki Instituutissa Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa. Materiaalin käyttäjillä on myös hieno mahdollisuus osallistua tutkimukseen ja siten auttaa tulevien harjoitusmateriaalien kehittämisessä.  

Hankkeen projektisuunnittelija Annastiina Kettunen on paikalla Niilo Mäki Instituutin osastolla 6f70. Niilo Mäki Instituutti on oppimisvaikeuksien monitieteisen tutkimuksen ja kehittämistyön yksikkö, jonka keskeisenä toiminta-ajatuksena on lasten ja nuorten oppimisesta syrjäytymisen ehkäiseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.  

 

Lisätietoja: 

Annastiina Kettunen, annastiina.kettunen@nmi.fi 

Lue lisää