Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Ensimmäistä kertaa jaettavan Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai Mö Chavre
Uutinen

Ensimmäistä kertaa jaettavan Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai Mö Chavre

Ruokamessujen avajaisissa Helsingin Messukeskuksessa jaettiin tänään uusi Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto, jonka sai Mö Chavre – kaurapohjainen vaihtoehto vuohenjuustolle. 10 000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Palkintoraadin perusteluissa korostettiin Mö Chavren teknologista osaamista ja innovointia tuotekehityksessä. Raadin mukaan Chavre on myös hieno esimerkki suomalaisesta vientikelpoisesta tuotteesta, jollaista ei ole nähty aiemmin.  

Raati kehuu tuotteen onnistuneen lähes mahdottomassa eli maistuvan vegaanisen juustokorvikkeen valmistamisessa. Lisäksi Mö Chavre on terveyden kannalta mainio vaihtoehto, sillä siinä on hyvä ravintosisältö ja vain vähän kolesterolia nostavaa rasvaa.

Kuluttajat ovat ottaneet tuotteen avosylein vastaan. ”Saamamme palaute on ollut erittäin positiivista ja sen perusteella moni kuluttaja on iloisesti yllättynyt tuotteen aidosta vuohenjuustomaisesta mausta sekä rakenteesta. Se, että joku kertoo meidän palauttaneen uskon vegaanisiin juustoihin, on paras palaute mitä voi saada”, sanoo Mö:n toimitusjohtaja ja perustaja Annamari Jukkola

”Chavre on valmistusmenetelmältään teknologinen uutuus kasvipohjaisten juustojen joukossa. Vastaavaa tekstuuria ei ole aikaisemmin tavattu vegejuustojen kategoriassa. Olemme tiettävästi ainoa toimija maailmassa, joka valmistaa kaurasta vuohenjuuston kaltaista tuotetta”, Jukkola lisää. 

Kasvipohjainen ruoka on ollut trendinä jo pidemmän aikaa mutta kaivannut uusia läpimurtoja, jotka veisivät kehitystä eteenpäin ja laajentaisivat tuotteiden käyttäjäkuntaa. Eläinperäisiä tuotteita muistuttavat vegaaniset tuotteet auttavat myös sekasyöjiä hakeutumaan uusien kasvipohjaisten tuotteiden pariin.

”Tavoitteenamme on ollut tarjota jotain uutta ja hämmästyttävää säilyttämällä silti yhteyden tuttuun ja turvalliseen. Chavren avulla saa ruoanlaittoon paljon makua yksinkertaisella tavalla”, Jukkola kertoo.   Mö Chavren kehittämiseen vaikutti alun perin yrityksen kokemus siitä, ettei vastaavaa tuotetta löytynyt vielä markkinoilta.

”Mietimme, kuinka upeaa olisi luoda vegaaninen vuohenjuusto suomalaisesta kaurasta! Mö on kotimaisten kauravuustojen edelläkävijä ja pioneeri. Tajusimme heti, että tämä rokkaisi kovaa niin kuluttajamyynnissä kuin horeca-sektorilla", iloitsee Mö:n tuotekehittäjä Elina Nikupaavo.

Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon tarkoituksena on nostaa vuosittain esille uusia ideoita sekä kannustaa alan toimijoita kehittämään kuluttajien arkea ja juhlaa helpottavia ratkaisuja.Tämän vuodenpalkinnonsaajaksi saattoi ehdottaa Suomessa valmistettuja ja 1.1.2023 tai sen jälkeen lanseerattuja elintarvikkeita. Palkintoraati koostui Ruokamessujen ohjausryhmästä, ryhmän puheenjohtajana toimi Elintarviketeollisuusliitto ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää.

Kunniamaininta kahdelle elintarvikkeelle

Palkinnonsaajan lisäksi raati päätti kaksi kunniamaininnan saajaa, jotka ovat Fazerin Taste the Future -makeislevy ja Bunge Finlandin Eleplant Kasvivoimaa -levite.

Taste the Future -makeislevyn valmistuksessa ei käytetä lainkaan kaakaota, vaan se valmistetaan mallastetusta suomalaisesta viljasta. Makeislevystä on saatavilla kaksi eri makuvaihtoehtoa.  Tuotteen hiilijalanjäljen arvioidaan olevan merkittävästi pienempi kuin perinteisellä suklaalla.

Eleplant on Suomessa valmistettu voin haastaja, joka maistuu voilta, käyttäytyy kuin voi ja jota voi käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa kuten voita. Eleplant ei sisällä laktoosia, palmuöljyä eikä säilöntäaineita, joten se sopii lähes kaikkien ruokavalioon. Uusi ruoka- ja juoma-alan suurtapahtuma Ruokamessut on avoinna Helsingin Messukeskuksessa sunnuntaihin saakka. Samaan aikaan ja samalla lipulla myös Lapsimessut ja Lemmikkimessut (la–su). | www.ruokamessuthelsinki.fi | @ruokamessuthelsinki | #ruokamessut |   

Lisätietoja:  
Mö CHAVRE, toimitusjohtaja Annamari Jukkola, annamari.jukkola@mofoods.fi, p. 0400463723
Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com  

Kuvia
palkinnonjakotilaisuudesta ja palkituista Messukeskuksen kuvapankissa https://mediabank.messukeskus.com pe 19.4. noin klo 15.30 alkaen.

Lue lisää