Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Habitarematerials esittelee digitaalisen työkalun materiaalien ympäristövaikutusten vertailuun ja haastaa pohtimaan mitä on uudenlainen, kestävämpi estetiikka
Uutinen

Habitarematerials esittelee digitaalisen työkalun materiaalien ympäristövaikutusten vertailuun ja haastaa pohtimaan mitä on uudenlainen, kestävämpi estetiikka

Habitarematerials-näyttely debytoi viime keväänä Milanon designviikolla, jossa se sai innostuneen vastaanoton alan kansainvälisen muotoiluyleisön ja median suunnalta. Habitarematerials nähdään syyskuussa Habitaressa Milano-vivahtein ja esittelee uudenlaisen työkalun materiaalien ympäristövaikutusten vertailuun. Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023. 

Habitarematerials on NEMO arkkitehtien Maria Klemetti Laineen ja Jussi Laineen suunnittelema ja kuratoima, ensi kertaa Habitaressa 2019 nähty materiaalikirjasto, joka tarjoaa kävijöille tilaa ja vapauden käydä läpi materiaaleja sekä tutustua omaan makuunsa kokeilemalla eri pintojen ja värien yhdistelmiä. Tuotemallien takana on tuotetiedot, jotka voi kuvata ja saada siten mukaansa hankintoja varten.

“Habitarematerialsissa on ollut aina kyse oman maun, omien preferenssien ja sitä kautta kestävien valintojen tekemisestä ja tätä toivomme joka vuosi”, Maria Klemetti Laine kertoo ja lisää: “Olemme paljon puhuneet siitä, että tämä aika, rajalliset resurssit, ilmastokriisi ja talouden murros näiden myötä vaativat meiltä uudenlaista estetiikantajua ja uudenlaista estetiikkaa. Toivoisin, että näyttelyvieraat voisivat haastaa tätä ja miettiä mitä se uusi estetiikka on”, Maria ja Jussi kertovat.

Pinta-alaltaan kolminkertaistuneessa näyttelyssä pilotoidaan tänä syksynä neljä uutta ominaisuutta, joihin lukeutuu näyttelykokemusta ja tiedollista ulottuvuutta syventävä, alustapalveluyritys Materialistingin kanssa toteutettu digitaalinen ominaisuus.

Materialistingin kanssa toteutettu työkalu ohjaa ympäristöystävällisempiin valintoihin

Materialistingin tarjoama työkalu käsittelee kaikkia ns. EPD- eli Environmental Product Declaration -luokituksen datapisteitä. Se huomioi laajasti erilaiset ympäristövaikutukset: hiilijalanjäljen lisäksi muun muassa vaikutukset vesistöihin, ilmakehään ja luontokatoon sekä kierrätettävyyden.

“Tätä laajempaa dataa ei ole aikaisemmin ollut järkevästi vertailtavassa muodossa. Materialisting tuo tähän helppokäyttöisen palvelun”, Maria ja Jussi sanovat.

Habitarematerialsissa uusi ominaisuus näkyy mallipalojen taakse tulevissa QR-koodeissa. Koodi vie Materialistingin palveluun, josta voi hakea halutun materiaalin tiedot.

”Olemme äärimmäisen onnellisia yhteistyöstämme Materialistingin kanssa. Sen myötä kokemuksellista tietoa materiaalien yhdistelemisestä, siitä syntyvistä tunnereaktioista ja esteettisistä elämyksistä voi peilata ympäristötietoon. Pitkällä aikavälillä tämä pakottaa yrityksiä tuottamaan ympäristölle kestävämpiä vaihtoehtoja.”

Habitarematerialsissa 2023 pilotoitavat uudet ulottuvuudet:

1 Kohtaamispaikka

Habitarematerials-alusta tarjoaa mukana oleville materiaaliyrityksille ja asiakkaille kohtaamispaikan, jolle on luotu oma tila näyttelyssä. Yritysten edustajien paikallaolokalenteri on näkyvillä osoitteessa habitarematerials.com.

2 Käsikirjasto

Näyttelyn käsikirjasto kutsuu syventämään ja laajentamaan omaa materiaalitietoisuutta ja -tietämystä. Esillä on näyttelyn materiaaleihin liittyvää kirjallisuutta, mallikansiosta ja esitteitä.

3 Digitaalinen työkalu

Etenkin suunnittelijoille tärkeä työkalu tarjoaa dataa, jonka avulla voi vertailla materiaalien ympäristövaikutuksia. Habitaressa pilotoidaan Materialistingin täysversiosta yksinkertaistettu versio, jossa on vähemmän datapisteitä.

4 Studionurkkaus kuvaamiseen

Näyttelyvieraat ovat tähän saakka kuvanneet tekemiään materiaaliyhdistelmiä kollaasipöydällä ylhäältä alas. Uusi studionurkkaus mahdollistaa kuvien ottamisen siten, että materiaalimallipalat ovat kolmiulotteisessa tilassa. Seinämateriaalin voi asettaa pystyyn ja lattiamateriaalin vaakasuuntaan.

Habitarematerialsissa ovat mukana: Annala, Bjelin, Bolon, Cent, Cover Story, CWP,  Durat, Johanna Gullichsen, Lasilinkki, Lauritzon, Nordic Copper, Novenberg, Novowood, Pihlgren&Ritola, Siparila, Tarkett, Tulikivi, VM Carpet ja Wienerberger 

Habitarematerialsin kumppanit ovat Asun-lehti ja Materialisting.

Habitarematerials-kuvat ovat ladattavissa täältä.

Lisätiedot:

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, pia.sievinen@messukeskus.com, +358 40 559 9155

@HABITAREMATERIALS / @ARCHITECTSNEMO / @ASUNLEHTI

Suomen suurin huonekalu-, muotoilu- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023. Habitare tarjoaa elämyksiä ja ideoita sisustamiseen sekä kodin ja tilojen toiminnallisuuteen ja visuaalisuuteen. Habitare tuo esiin uuden suunnittelijapolven ajatuksia ja töitä sekä herättää keskustelua. | habitare.fi | @habitarefair | facebook.com/habitare | #habitare2023

Lue lisää