Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Helsingin Kirjamessut panostaa nuorten lukemiseen
Uutinen

Helsingin Kirjamessut panostaa nuorten lukemiseen

Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukiossa on kurssi, jossa tehdään ohjelmaa Helsingin Kirjamessujen Kallio-lavalle ja suunnitellaan tämän ohjelman viestintää. Tavoitteena on tarjota ohjelmaa nuorilta nuorille ja lisätä nuorten kiinnostusta kirjallisuutta kohtaan. Kirjamessut kutsuu tänä vuonna opintonsa Helsingin Yliopistossa, Aalto-yliopistossa ja Helsingin taideyliopistossa aloittavat messuille veloituksetta – kutsuja lähetetään lähes 10 000. Lisäksi Suunnista kirjaan -tapahtuma tuo kirjamessuille vuosittain noin 8000 koululaista ja opiskelijaa.

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi – ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen. ”Erityisesti haluamme kannustaa ja tukea nuorten lukemista. Lukeminen lisää ymmärrystä ja empatiaa, avaa erilaisia maailmoja ja tarjoaa vertaistukea. Kirjagramin ja booktokin kaltaiset uudet someyhteisöt ovat avanneet nuorille uusia polkuja kirjallisuuden pariin, ja Helsingin Kirjamessut haluaa osaltaan olla tukemassa tätäkin kehitystä”, kertoo Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield. ”KirjaKallio on jo vuosia ollut hyvästä syystä Helsingin Kirjamessujen rakastetuimpia ohjelmalavoja, ja yhteistyömme KirjaKallio-yhteisön ja Kallion lukion kanssa jatkuu tiiviinä.”

Kutsujen lähettäminen yliopisto-opintonsa aloittaville opiskelijoille tähtää siihen, että Helsingin Kirjamessut tulee tutuksi myös muualta Helsinkiin muuttaneille. Kirjamessut tahtoo tarjota opiskelijoille tapahtuman, johon he voivat lähteä yhdessä tutustumaan kirjallisuuteen ja toisiinsa.

KirjaKallion opiskelijoilla näköalapaikka kirjallisuuteen

Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukion Helsingin Kirjamessujen ohjelmaan liittyvä kurssi tunnetaan nimellä KirjaKallio. Sen messuohjelmassa nostetaan esiin vuoden 2023 kirjoista kiinnostavia nuorille ja nuorille aikuisille sopivia teoksia. Opiskelijat haastattelevat itse kirjailijoita ja joka päivä järjestään nuoria kiinnostava paneelikeskustelu juuri nyt pinnalla olevista aiheista. Projektin tuottajana toimii Marjuli Heliö. ”Kirjamessut on monelle opiskelijalle vuoden kohokohta. KirjaKalliota kantaa nuorten intohimo lukemiseen ja kirjallisuuteen ja sen jakaminen. Tänä vuonna näymme omien kanaviemme lisäksi entistä vahvemmin Helsingin Kirjamessujen kanavissa, ja jälleen aktivoimme erityisesti nuoria tarttumaan kirjaan.”

Suunnista kirjaan -tapahtuma tuo Helsingin Kirjamessuille vuosittain 8 000 koululaista ja toisen asteen opiskelijaa

Suunnista kirjaan -tapahtuman tehtäviä ratkotaan Helsingin Kirjamessuilla torstaina ja perjantaina. Suunnistuksen tarkoituksena on saada nuoret kiinnostumaan esimerkiksi kirjallisuuden lajeista, kirjan tekemisen vaiheista ja lukemisesta. Kirjasuunnistus opettaa myös etsimään tietoa. Tapahtumaan osallistuvat 5.–6.-luokkalaiset, yläkoulun oppilaat sekä lukioiden ja ammattiopistojen opiskelijat. Osallistujat saavat kukin omaa luokka-astettaan vastaavat kysymyslomakkeet.

Suunnista kirjaan -tapahtuman toteuttavat Suomen tietokirjailijat ry ja Äidinkielen opettajain liitto. Liput tarjoaa Tietokirjallisuuden edistämiskeskus. Oppilaitosten opettajat voivat hakea maksuttomia lippuja Äidinkielen opettajain liitosta syyskuussa.

Lippuja edullisesti koululaisille torstaina ja perjantaina

Yksittäiset peruskoululaiset, lukiolaiset ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat pääsevät torstaina ja perjantaina Helsingin Kirjamessuille edullisella koululaislipulla hintaan 8 e/henkilö. Näitä koululaislippuja voi ostaa sisäänkäynneiltä. Muiden lippujen osalta mitä aikaisemmin lipun ostaa verkkokaupasta, sitä edullisemmin sen saa. Tavalliset opiskelijaliput maksavat tällä hetkellä 11 e/henkilö, kun tapahtuman aikana hinta on 14 e/verkkokaupasta ja 16 e/lippukassalta. Aikuisen liput maksavat nyt 17 e/henkilö, kun tapahtuman aikana ne maksavat 21 e/verkkokaupasta ja 23 e/lippukassalta.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 26. – 29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa.

Helsingin Kirjamessujen ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 26.9.2023.

Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Levymessut, Postimerkkimessut sekä Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään vuosittain yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan järjestetään Suomen suurin ruoka- ja juomatapahtuma Viini & Ruoka ja viikonloppuna erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma.

Lisätietoja:
Helsingin Kirjamessut: viestinnän asiantuntija Teija Armanto, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila, puh. 050 387 0024, tanja.pasila@messukeskus.com
ohjelmajohtaja Ville Blåfield, puh. 050 310 3017, ville.blafield@messukeskus.com
KirjaKallion tuottaja Marjuli Heliö,puh. +358 50 339 7619, marjuli.helio@gmail.com

www.helsinginkirjamessut.fi www.viiniruoka.fi #kirjamessut #viiniruoka

fb https://www.facebook.com/HelsinginKirjamessut
insta @helsinginkirjamessut
twitter @kirjamessutHKI

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta ja Viini & Ruoka -tapahtumasta:  http://mediabank.messukeskus.com. Kuvaaja Emmi Kähkönen.

Lue lisää