Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Kestävät innovaatiot -kilpailussa mukana 20 innovaatiota
Uutinen

Kestävät innovaatiot -kilpailussa mukana 20 innovaatiota

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic -tapahtuman uudessa Kestävät innovaatiot -kilpailussa etsitään pakkaus-, elintarvike- ja muovialojen kiinnostavimpia innovaatioita, joissa toteutuu kestävyyden näkökulma. Kilpailussa on mukana 20 innovaatiota. Voittaja julkistetaan PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicissa Helsingin Messukeskuksessa 13.3.2024.

Ensi kertaa järjestettävässä Kestävät innovaatiot -kilpailussa on kategoriat pakkaamisen, elintarviketeollisuuden ja muoviteollisuuden tuotteille ja palveluille. Asiantuntijaraati valitsee osallistujien joukosta kolme finalistia, jotka pitchaavat ideansa tapahtumassa 13.3.2024. Pitchausten pohjalta valitaan yksi voittaja, joka saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 euron palkinnon.

Pakkaamisen tuotteet ja palvelut -kategoriassa ovat mukana:

 • Bong Suomi Oy: AirPro Green -paperikuplapussi / AirPro Green bubble bag AirPro-paperikuplapussissa muovikuplat on korvattu paperikennorakenteella. Innovaatio on valmistettu 100-prosenttisesti FSC-sertifioidusta paperista ja on täysin kierrätettävä. Paperikuplapussi auttaa vähentämään muovin käyttöä ja helpottaa tuotteen kierrättämistä.
 • Cajo Technologies Oy: Cajo MakeBright™​ Innovaatio on ympäristöystävällinen ja lisäaineeton tapa tehdä tuotemerkintöjä pakkausmateriaaleihin. Cajo MakeBright™​ tuottaa tarkkoja ja pysyviä tuotemerkintöjä suoraan pakkauspahviin kustannustehokkaasti ja vastuullisesti.
 • CreaMill Oy: Joustopakkauksen kuumasaumattu läppä Kuumasaumattu paperinen joustopakkaus avataan läpästä vetämällä, ja innovaation kartonkiliuskan ansiosta läppä nousee koko matkalta, mikä helpottaa pakkausten avaamista. Keksintö toimii parhaiten paperipakkauksissa, koska siinä hyödynnetään kuiturepeämistä.
 • CreaMill Oy: Tarraliimasuljin joustopakkauksille Innovaatio on kartongista ja paperista valmistettu suljin, jota myydään rullatavarana paperisiin joustopakkauksiin. Pakkaustyypistä riippuen suljin voidaan kiinnittää heti pakkauskoneen alkupäässä paperin purkautuessa rullalta tai vasta valmiiseen pakkaukseen. Suljinta on helppo ja nopea käyttää. Kuitumateriaalista valmistettu suljin helpottaa pakkausten kierrättämistä.
 • KraftPal Finland Oy: KraftPal -pahvilava Pahvilavat valmistetaan kaksiaaltoisesta pahvista täysin automatisoidulla tuotantoprosessilla. Lavat ovat ekologisia ja kestävän kehityksen mukainen vaihtoehto puisille, komposiittisille, muovisille tai muista materiaaleista valmistetuille lavoille. Pahvilavat kestävät rakenteensa ansiosta useiden tonnien painon. Pahvilavat vähentävät keveytensä vuoksi kuljetuskustannuksia ja niiden käsitteleminen on turvallista. Tuote on täysin kierrätettävä, mikä säästää ympäristöä ja edistää kiertotaloutta.
 • OpenCO2net Oy: Pakkauksen hiilijalanjälkilaskuri Selainpohjainen ohjelmistopalvelu on kehitetty yritysten ja erilaisten toimialojen käyttöön. Ohjelmistosta on tehty esimerkiksi Jospakille pakkausten ja Muotekille muovituotteiden hiilijalanjälkilaskuri. Ohjelmistoilla voidaan laskea koko tuotevalikoiman päästöt tuotteiden elinkaaren ajalta.
 • Sumi Oy: Sumilit vastaavat – Pakkausten tuottajavastuutekoäly kiertotalouden vauhdittajana Sumilit vastaavat -palvelubotti on tekoälyä hyödyntävä neuvontapalvelu, jonka avulla on helppo ottaa selvää pakkausten tuottajavastuusta ja kierrätyksestä. Tekoäly hakee tiedot Sumin ja sen kumppaneiden verkkosivujen aineistoista, viranomaisten tietokannoista sekä esimerkiksi Finlexin lainsäädännöstä. Lisäksi tekoälyä on koulutettu yleisimmillä lainsäädäntömuutoksiin liittyvillä kysymyksillä ja vastauksilla.
 • UPM Specialty Papers, Lantmännen Unibake Finland ja Adara Pakkaus: Muovisista sisäpusseista suojakalvopaperiin / barrierpaperi Yritykset ovat yhteistyössä kehittäneet elintarvikekäyttöön soveltuvan kierrätettävän pahvilaatikon, jonka sisäpinta on pakkauspaperia. Uusi, kuitupohjainen pakkausratkaisu korvaa muovipussit pakastettujen leipomotuotteiden sisäpakkauksena. Innovaatio vähentää muovin tarvetta ja pienentää yritysten hiilijalanjälkeä.
 • Virtex Nord Oy: Zero Plastic carry handle / kantokahva 100-prosenttisesti paperinen kantokahva on kierrätettävä ja sen vuoksi ympäristöystävällinen vaihtoehto muoville. Kantokahva sopii käytettäväksi erilaisiin pakkauksiin ja esimerkiksi elintarvikkeiden kantamiseen.
 • Walki: Natural barriers – Packaging straight from nature / Luonnolliset suojat – pakkaukset suoraan luonnosta Walkin R&D-tiimi on kehittänyt kuitupohjaisen materiaalin, jonka suojaava kerros on tehty luonnollisista polymeereistä. Biopolymeerit tuotetaan elävistä soluista aiemmin käytettyjen keinotekoisten polymeerien sijaan. Ne ovat biohajoavia. Suojakerros ei ole kovin pitkäikäinen, minkä vuoksi sen käyttö soveltuu pikaruokien ja muiden nopeasti syötävien ruokien pakkaamiseen.
 • Walki: Paperista valmistettu pakkauspussi, jonka voi ripustaa roikkumaan Walki on kehittänyt euroaukon yläpuolelle näkymättömän paperikaistaleen, joka toimii turvavyön tavoin paperipussille. Innovaatio on tarkoitettu pienille elintarvikkeille ja kodin pienmetalleille. Pussissa oleva paperikaistale varmistaa, että pussi säilyy myynnissä roikkuessa ehjänä, vaikka siinä olisi painoa. Paperipussi vähentää yritysten hiilijalanjälkeä, kun muovipakkauksista voidaan luopua.

Elintarviketeollisuuden tuotteet ja palvelut -kategoriassa on mukana:

 • Moni Muovi Oy: Suolitulppa Yrityksen kehittämä suolitulppa valmistetaan ilman muovia ja sen voi vaikka syödä, sillä se sisältää aineita, joita ihmiset syövät muutenkin päivittäin. Suolitulppa tehdään eri menetelmällä kuin perinteiset muovituotteet. Innovaatio vähentää muovin käyttöä ja siten kasvihuonepäästöjä.

Muoviteollisuuden tuotteet ja palvelut -kategoriassa ovat mukana:

 • EhoPlace Oy: Helposti tyhjennettävä pullo Uusiomuovista valmistettu ja viskositeettisiin nesteisiin soveltuva PET-muovipullo, jonka saa helposti täysin tyhjäksi. Innovaatiossa pullon pohja voidaan helposti murtaa sisäpuoliseksi männäksi, joka vedetään korkissa olevan vetonarun avulla pullon yläosaan tyhjennyksen lopulla. Innovaatio auttaa jäykkiä nesteitä sisältävien pakkausten tyhjentämisessä, mikä vähentää materiaalihävikkiä. PET-pullo soveltuu myös hyvin olemassa olevaan pullopanttijärjestelmään ja näin edistää kiertotaloutta sekä kestävää kehitystä.
 • EPS International Oy: EPS-jätepakkaaja Innovaatio mahdollistaa EPS:n eli styroksin kierrättämisen tarjoamalla EPS-jätepakkaajan sekä palvelun EPS-jätteen poisviemiseksi ja kierrättämiseksi. Kierrätyskelpoiset EPS-tuotteet menevät yleensä kaatopaikoille tai polttoon, mutta innovaation avulla ne kuljetetaan kierrätyslaitokseen ja niistä saadaan uusia tuotteita.
 • Greenfox Oy: Greenfox-muottijärjestelmä Innovaatio on modulaarinen muottijärjestelmä, joka mahdollistaa laadukkaiden ja monimutkaisten ruiskuvalettujen muovituotteiden valmistamisen Suomessa erittäin kustannustehokkaasti. Greenfox-muottijärjestelmä on ekologisesti ja taloudellisesti kannattava vaihtoehto perinteiselle ruiskuvalumuotille.
 • Kekkilä-BVB Oy: Kekkilä Kotitalouskompostori 250 L Kestävä + Innovaatio on pääosin kierrätysmateriaalista rotaatiovalamalla valmistettu kotitalouden biojätteen kompostointiin tarkoitettu kompostori. Kompostorin tuotekehityksessä on huomioitu jätelain ja kuntien vaatimukset sekä kiinnitetty erityistä huomiota kestävyyteen, toiminnallisuuteen ja hiilidioksidipäästöihin koko ketjun – myös logistiikan ja tuotannon – osalta.
 • Lenkki Oy: ELT+ (End of Life Tyre) by Solepex™ Innovaatiota käytetään tällä hetkellä kengänpohjissa, mutta samasta raaka-aineesta ja samalla menetelmällä voidaan valmistaa muitakin tuotteita. Tuotteessa 30 prosenttia termoplastisesta elastomeeristä on korvattu Suomen Rengaskierrätyksen Lopen kiertotalouslaitoksessa valmistetulla uusiomateriaalilla käytöstä poistetuista autonrenkaista.​ Innovaatiolla lisätään rengastuottajien ja maahantuojien lakisääteistä velvoitetta uudelleen käyttää käytöstä poistettuja renkaita.
 • Oy Orthex Finland Ab: SmartStore™ Collect Biowaste Innovaatio on biojätteen lajitteluun ja säilytykseen tarkoitettu astia. SmartStore™ Collect -sarja tarjoaa ratkaisun biojätteen lajitteluun. Tuote valmistetaan Suomessa kestävästä ja kierrätetystä muovista.​
 • Sinituote Oy: Kungs-lumiharjat Innovaationa ovat kierrätysmuovista valmistetut lumiharjat. Sinituote kehitti yhteistyökumppaninsa kanssa uuden kierrätysmuovimateriaalin, joka kestää kovaa käyttöä ja pakkasta. Materiaalin pääraaka-aine on kotimainen Fortum Circo® -kierrätysmuovi, jonka hiilijalanjälki on puolet pienempi neitseelliseen muoviin verrattuna.
 • Toppi Oy: ToppEco. Innovaatio on kierrätysmuovista valmistettu letku, joka on tavallisia letkuja ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Se täyttää samat tekniset vaatimukset kuin uudistuotantona valmistetut letkut, mutta tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Tuote on Suomessa valmistettu Avainlipputuote ja tarkoitettu veden ja ilman siirtoon.

Kilpailuraadissa ovat mukana:

 • Juha Ala-Hiiro, johtaja asiantuntija, Teknisen Kaupan Liitto
 • Mirja Juslin, toimitusjohtaja, Muoviyhdistys
 • Vesa Kärhä, toimitusjohtaja, Muoviteollisuus ry
 • Satumaija Levón, johtaja, Elintarviketeollisuusliitto
 • Antro Säilä, toimitusjohtaja, Suomen Pakkausyhdistys ry
 • Viivi Wanhalinna, toiminnanjohtaja, Elintarviketieteiden Seura

Lisätiedot:  

Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, puh. +358 40 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 13.–14.3.2024 yhteistyössä Suomen Pakkausyhdistyksen, Muoviyhdistyksen, Elintarviketeollisuusliiton sekä Kehittyvä elintarvike -lehden kanssa. Messukeskuksessa järjestetään samaan aikaan graafisen alan Sign, Print & Promotion -tapahtuma 13.–14.3.2024 sekä horeca-alan ammattilaisten Gastro Helsinki 13.–15.3.2024.

Lue lisää