Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Kirja-alan edistämispalkinto Vinhan kirjakaupalle
Uutinen

Kirja-alan edistämispalkinto Vinhan kirjakaupalle

Suomen Messusäätiön rahoittaman 13 000 euron Kirja-alan edistämispalkinnon saa Vinhan kirjakauppa Ruovedellä. Vinhan kirjakauppa ui vastavirtaan ja näyttää, että tapahtumiin ja palveluihin panostamalla saa luotua uudenlaista ja herätettyä henkiin perinteistä kirjakauppakulttuuria. Vinhan kirjakauppa ei ole vain kirjakauppa vaan myös tapahtumakeskus ja residenssi. Se säteilee kirjan ilosanomaa paitsi lähiympäristöönsä myös koko Pirkanmaalle ja valtakunnallisestikin. Kirjakauppa toimii esimerkillisenä lukemisen edistäjänä ja lisää paitsi kirjojen, myös näiden tekijöiden arvostusta ja tunnettuutta.  Palkinto jaetaan Helsingin Kirjamessuilla 26.10. Helsingin Messukeskuksessa.Vinhan kirjakaupassa on perinteisemmän kirjakaupan lisäksi antikvariaatti, residenssi- ja majoitustilat, taidegalleria ja kahvila. Kirjakaupassa järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa hyödynnetään liiketilojen lisäksi myös kirjakaupan puutarhaa ja naapurissa sijaitsevan navetan ylisiä. Kirjakauppa tekee laajamittaista yhteistyötä kunnan eri toimijoiden kanssa ja tavoittaa näin eri ikäiset lukijat: kaupassa järjestetään esimerkiksi satutunteja, koululaisvierailuja ja erilaisia kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia. Kirjakauppa on käynnistänyt kunnan ja seurakunnan kanssa uudenlaisen lukukinkeriperinteen, kirjailijavieraat ovat lukeneet teoksiaan ääneen kirkossa ja kirjallisuus on kirjakaupan avulla tuotu muutoinkin näkyväksi ja luontevaksi osaksi kuntalaisten, mökkiläisten ja kauempaa saapuvien vieraiden elämää.Vinhan kirjakauppa tavoittaa myös nuoret aikuiset: esimerkiksi kirjasomessa Vinhasta on puhuttu ja postattu vilkkaasti pitkin vuotta, kirjakauppaan on tehty yhteisiä retkiä ja suunniteltu toistuvia Vinha-käyntejä. Vaikka Vinhassa on monenlaista toimintaa ja oheismyyntiä, kaiken keskiössä ovat kirjat. Kirjoja on vuoden aikana myyty niin paljon, että varastot ovat välillä olleet huveta kesken kaiken – suurin osa Vinhan tuotoista tuleekin nimenomaan kirjojen myynnistä. Vinha sijaitsee fyysisesti Ruovedellä, mutta siitä on tullut vuodessa kokoaan suurempi ja laajempi: se on kaikkien yhteinen kirjakauppa.

Vuonna 2023 Pasi Vainio ja Mikko Vartiainen jatkoivat lopetusuhan alla ollutta Vinhan kirjakauppaa ja uudistivat sen toiminnan.

Kirja-alan edistämispalkinto jaettiin toista kertaa

Kirja-alan edistämispalkinto palkitsee tai avustaa kustannusalan saavutuksia, kirja-alaan liittyviä innovaatioita, kehittämishankkeita tai kaupallista menestystä. Suomen Messusäätiön rahoittaman 13 000 euron palkinnon tavoitteena on tukea kirja-alan kaupallista menestystä. Kirja-alan täytyy nyt ja tulevaisuudessa tavoittaa entistä tehokkaammin muun muassa nuoria ja nuoria aikuisia, ja saada heidät kiinnostumaan kirjallisuudesta. Avainasemassa tässä ovat lukemisen, kustannusalan ja kirjakaupan uudet innovaatiot. Lukemisen edistäminen on tärkeää koko suomalaiselle yhteiskunnalle, kulttuurille, kansalliselle sivistykselle sekä lukuisille kustannusalan yrityksille ja muille toimijoille.  Innovaatiopalkinto voidaan antaa bisnesteolle tai kehittämishankkeelle. Sillä voidaan palkita tai avustaa kaupallista menestystä, uutta kirja-alan teknologiaa tai markkinointikonseptia, joka tukee alaa ja lisää kiinnostusta kirjallisuutta kohtaan. Innovaatio voi liittyä kansainvälisyyden kasvattamiseen kustannusalalla, kestävään kehitykseen tai muihin alan prosesseihin.

Palkinnonsaajan valitsi raati, johon kuuluivat johtaja Noora Alanne Media-alan tutkimussäätiöstä, kirjailija, taloustoimittaja ja Parnasso-lehden vastaava tuottaja Karo Hämäläinen, toimitusjohtaja Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta, johtaja Sakari Laiho Suomen Kustannusyhdistyksestä,  liiketoimintapäällikkö Tanja Pasila Helsingin Messukeskuksesta sekä kirjastoammattilainen ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta.Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 26. – 29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Levymessut ja Postimerkkimessut sekä Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan on myös Viini & Ruoka -tapahtuma sekä viikonloppuna erityisruokavalion Lautasella-tapahtuma.

Lisätietoja:tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.comVinhan kirjakauppa, kauppias Pasi Vainio, puh. 0500 329 591,    www.helsinginkirjamessut.fi #kirjamessutfb https://www.facebook.com/HelsinginKirjamessutinsta @helsinginkirjamessuttwitter @kirjamessutHKI

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta http://mediabank.messukeskus.com.

Lue lisää