Siirry sisältöön
Medialle Uutishuone Vuoden kotimainen keittokirja vie brasserie-tunnelmiin
Uutinen

Vuoden kotimainen keittokirja vie brasserie-tunnelmiin

Prisca Leclercin Brasserie on Vuoden kotimainen keittokirja 2023. Lisäksi Ruokatoimittajat ry jakoi kunniamaininnat teoksille The Queen of Cakes ja Hurmaava hyötypuutarha. Palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa torstaina 26.10.

Prisca Leclercin Brasserie (Readme.fi, 2023) tavoittaa pariisilaisen brasserie-tunnelman tekijän asiantuntemuksen ansiosta ja herättää välittömän halun päästä nauttimaan siitä. Pariisin-matkan vaihtoehtona on nautiskelu kotona, sillä myös se onnistuu kirjan ohjeilla.

Kirjassa on selkeä ja kantava idea, joka kulkee johdonmukaisesti läpi teoksen. Kirja avaa brasserie-ravintoloiden merkitystä ranskalaiselle ruokakulttuurille ja opastaa varmalla otteellaan lukijan tähän maailmaan. Kirja erottuu selkeällä linjallaan ja informatiivisuudellaan. Se on sivistävä, mutta samalla mutkaton ja helposti lähestyttävä – kuin oppikirja ranskalaisen keittiön salaisuuksiin.

Kirjaan on kerätty klassikkoreseptejä, jotka avaavat ranskalaisen ruokakulttuurin historiaa. Kaikesta paistaa kirjoittajan varma ote ja asiaan vihkiytyminen. Reseptien ingressit johdattavat tietoiskumaisesti ruoan alkuperään ja ruokalajin valmistustekniikoihin. Huolella laadituilla ohjeilla kokaten ravintola tulee kotiisi.

"Brasserie sisältää huippuhyviä klassikkoreseptejä. Jokaisen kotikokin pitäisi tuntea ja kokata ne vähintään kerran elämässään. Tämä keittokirja ei vanhene koskaan", Ruokatoimittajat ry:n raati kommentoi.

Sisältö on jaettu bouillon- ja brasserie-ravintoloiden alle. Kirjassa on selkeä hakemisto ruokalajeittain sekä valmiita menuehdotuksia reseptien vaikeustaso huomioiden.

Ruokatoimittajat ry:n raati kiittää, miten kuvat rakentavat fiiliksen kuin istuisi jo brasseriessa tai bouillonissa. Jokainen annoskuva on herkullinen ja samalla autenttinen kurkistus ranskalaiseen ravintolaan. Kuvissa on ihana tunnelma, kaunis valo ja upeat astiat, jotka herättävät vahvoja tunteita.

Runsas kuvitus ja pariisilaisuutta tihkuva tunnelma tekevät kirjasta silmää ilahduttavaa selailtavaa. Sen sivuilta voi myös poimia ravintolavinkit seuraavaa Pariisin-matkaa varten, sillä rakkauden kaupungin ruokamuistoja jakavat kirjailijan lisäksi muutamat tunnetut Pariisin-ystävät ja -asukkaat.

Prisca Leclercin kolmas kirja sai alkunsa bistrobuumista, mutta toisaalta se oli myös siirtymä kotikeittiöstä ravintolakeittiöön.

"Aloin miettiä bistron ja brasserien eroa, ymmärretäänkö sitä Suomessa. Juurieni takia brasserie on minulle tunnepohjaisesti selkeä konsepti, ja halusin avata muillekin, että brasserie on instituutio, joka ylläpitää ranskalaista keittotaitoa. Ensimmäinen keittokirjani

Tarte tatin kokosi silloisen tietotaitoni ja perheen kotireseptit. Tässä välissä tapahtui paljon, opiskelin kokiksi ja oli aika siirtyä ravintolakeittiöön", Leclerc kertoo.

Visuaalisuus on Leclercille tärkeää, ja siksi hän valitsi huolellisesti kumppaninsa kirjan tekemiseen. Kuvaajaksi valikoitui Santeri Stenvall.

Kunniamaininnat kahdelle tiimille

Ruokatoimittajat ry jakaa tänä vuonna kaksi kunniamainintaa. Molemmat kunniamaininnan saajat ovat käsikirjamaisia teoksia.

Kunniamaininta: Mona Tähtinen: The Queen of Cakes (Cozy Publishing, 2023)

Raati luonnehtii Mona Tähtisen teosta gluteenittoman leivonnan käsikirjaksi ja kunniamainintaa elämäntyöpalkinnoksi. Tähtinen on upea leipuri, joka todistaa, että gluteenittomat kakut eivät ole vain yhtä hyviä kuin tavalliset, vaan vielä parempia ja kauniimpia.

Kunniamaininta: Johanna Jovelan ja Annabelle Antas: Hurmaava hyötypuutarha (Docendo, 2023)

Keittokirjat ovat tietokirjoja, ja tämä kirja täyttää tietokirjan kriteerit. Kaikki lähtee puutarhasta, joten hyötypuutarha aiheena puhuttelee kohderyhmää. Kirja antaa alaotsikkonsa mukaisesti vinkkejä omavaraisempaan arkeen ja toimii jokaisen puutarhaihmisen tai sellaiseksi aikovan käsikirjana. Raati kuvailee lukuelämystä myönteisen kannustavaksi.

Ruokatoimittajat ry:n terveiset kirjojen tekijöille

Ruokatoimittajat ry arvostaa kaikkia kotimaisia kustantamoita ja tekijöitä, jotka julkaisevat ruoka- ja keittokirjoja ja siten osaltaan tukevat ja edistävät suomalaista ruokakulttuuria. Yhdistys esittää painokkaan toiveen, että kustantajat ja tekijät kiinnittäisivät vielä enemmän huomiota kirjojen, erityisesti tekstin, oikolukuun ja viimeistelyyn. Kirjailijaa ei saa jättää yksin kirjan viimeistelyvaiheessa, sillä huoliteltu kieliasu lisää lukijan luottamusta tekstiin ja nostaa painotuotteen arvoa pitkäaikaisena sijoituksena.

Ruokatoimittajat ry:n myöntämät vuotuiset palkinnot jaettiin Viini & Ruoka -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

Lisätietoja Vuoden kotimainen keittokirja -palkinnosta:

Ruokatoimittajat ry, Vuoden kotimainen keittokirja -raadin puheenjohtaja Mariaana Nelimarkka, p. 050 548 9999, mariaana.nelimarkka@gmail.com

Ruokatoimittajat ry, yhdistyksen puheenjohtaja Kati Pohja, p. 045 889 3118, kati.pohja@gmail.com

Lisätietoja Viini & Ruoka -messuista:

Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com

Ruokatoimittajat ry edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Sen toimintaan kuuluu säännöllinen koulutus. Yhdistykseen kuuluu 75 ruokajournalismin ammattilaista, jotka työskentelevät sekä vakituisina että freelance-ruokatoimittajina eri tiedotusvälineissä.

Viini & Ruoka on Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma. Se järjestetään 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Helsingin Kirjamessujen kanssa. Tapahtuman järjestävät yhdessä Viinilehti Oy ja Messukeskus.

Lue lisää